Sju dagar: Här är veckans viktigaste nyheter

Text: Josef Kristensen

Bild: TT

Fredag 6/9

(Sverige)

Allt fler personer i Sverige får fel personnummer

Enligt skatteverket så finns det över 13 000 personer som fått ett personnummer som inte stämmer överräns med sitt födelsedatum. Anledningen till det är att personnummer för vissa dagar inte räcker till, endast 999 personer kan få ett personnummer för en given dag. Om en given dag är fullbokad så får personen ett personnummer från nästföljande datum istället.

(Utrikes)

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe är död

Det rapporterar, rapporterar BBC. Robert Mugabe blev blev 95 år gammal. Han styrde landet under tre decennier, men förlorade makten i samband med en militärkupp i november 2017.

Torsdag 5/9

(Sverige)

Studie: För mycket eller för lite sömn kan leda till hjärtinfarkt 

Studien som gjordes i Storbritannien följde 450 00 personer mellan 40 – 69 års ålder under sju år.

Resultatet visar att mellan sex och nio timmars sömn är optimalt för att minska risken för hjärtinfarkt. För de som sov mindre än sex timmar ökade chansen att drabbas av en hjärtinfarkt med 20 procent, motsvarade siffra för de som sov mer än nio timmar är 34 procent.

Utrikes

NRA klassas som terrororganisation

San Fransiscos lagstiftandeorgan klassar NRA som en inrikes terroristorganisation och uppmanar staden att undersöka sina ekonomiska relationer till företag som gör affärer med lobbygruppen. Beslutet fattades om att skriva deklarationen togs efter skjutningen på Gilroy Garlic festival i Kalifornien.

Onsdag 4/9

(Sverige)

Mer i plånboken till boende på landsbygden

Centerpartiet får igenom sitt förslag om sänkt skatt på arbete i glesbygd. Förslaget är ett av flera från partiets landsbygdsprogram som gått igenom via budgetförhandlingarna med regeringen. Ungefär 830 000 personer kommer få skatten sänkt med 137 kronor i månaden. Totalt kommer skattesänkningen kosta staten 1,35 miljarder kronor.

Kritiserat lagförslag i Hongkong kan dras tillbaka

Det kritiserade lagförslaget som utlöste protesterna i Hong Kong kan dras tillbaka. Lagförslaget skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till fastlandskina. Demonstrationerna har bland annat lett till att över 1 100 människor gripits, inställda flyg och flera människor har skadats efter kollisioner med poliser.

Tisdag 3/9

(Sverige)

Regeringen vill öka mediestödet med 85 miljoner kronor 2020

Regeringen föreslår också att öka årets budget med 30 miljoner kronor. Pengarna är tänkta att främja nyhetsrapportering och lokaljournalistiken i landet. Regeringen har tidigare talat om en ökning med 55 miljoner kronor.

Vivallamördare dröms till fängelse

Två män döms av hovrätten för mord efter en våldsuppgörelse mellan två gäng i stadsdelen Vivalla i Örebro förra sommaren. De två männen döms till 15 år och tio månaders fängelse samt 13 år och tio månaders fängelse.

Helsingborg inför fartbegränsningar på elsparkcyklar

Tidigare har sparkcyklarna kunnat åka i 20 kilometer i timmen på gågator, det sänks nu till sex kilometer i timmen. Elsparkcyklarna har varit inblandade i flera olyckor, bland annat ett dödsfall i Helsingborg, vilket ligger bakom begränsning som kommunen tillsammans med uthyrningsaktörerna Voi och Lime kommit överens om.

Svensk misstänkt för bankrån i Danmark

En svensk medborgare har häktats misstänkt för iblandning i rånet mot Danske Banks filial i Glostrup 2016. Rånarna körde in en bil i fasaden, hotade personalen med pistoler och flydde i en stulen bil. Den 26 åriga svensken utlämnades till Danmark under måndagen och har häktats i fyra veckor.

Dödläge mellan USA och Iran

Irans president Hassan Rouhani säger att Iran inte tagit belsut om några samtal med USA och att de alltid kommer svara negativt på utspel om bilaterala samtal med USA, till parlamentet i Tehran. Detta bara dager efter att Irans utrikesminister åkt runt i Europa och sökt stöd för det globala kärnenergiavtal som slöts 2015. Avtalet gick ut på att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner.

Måndag 2/9

(Sverige)

Företag anklagas för giftiga utsläpp

Statens geotekniska institut (SGI) har pekat ut två företag som ansvariga för att dumpa kvicksilverhaltiga katalysatormassa i Sundsvallsbukten.

Enligt myndigheten ska 23 000 tunnor med katalysatormassa dumpats på 50- och 60-talet när det producerades plast söder om Sundsvall. SGI håller båda företagen ansvariga och saneringen beräknas kosta flera hundra miljoner kronor.

Damberg nobbar SD i samtal om gängvåldet

Inrikesminister Mikael Damberg (S) bjuder in alla rikstaspartier förutom SD till samtal för hur gängvåldet ska stoppas. M, KD, L och C riktar kritik mot regeringen för att inte inkludera SD i samtalen. Men Damberg står fast vid beslutet om att inte bjuda in SD. "Regeringens inställning till samarbete med SD är känd. Det är beklagligt om andra partier väljer att göra samarbetet mot gängvåldet till en fråga om SD:s deltagande ", säger han i en skriftlig kommentar till TT

Rättegång inledd mot poliserna inbladade i dödsskjutning

Polisskjutning: Rättegången mot de tre poliser som var inblandade i dödskjutningen av Eric Torell i augusti 2018 inleds. Eric som hade både Downs syndrom och autism lekte på innergården med ett låtsasvapen, som polisen misstog för ett riktigt vapen och sköt Eric .

En av poliserna är åtalad för vållande till annans död och tjänstefel, de två andra åtalas för tjänstefel. Alla tre nekar till brott.

Söndag 1/9

(Sverige)

Kristersson söker samtal med Löfven

Ulf Kristersson (M) uppmanar Stefan Löfven (S) till ett samarbete mot organiserad brottslighet. Under sitt tal i Strängnäs la Kristersson fram tio punkter som Moderaterna vill få igenom för att minska gängkriminaliteten. Förslagen bestod bland annat av att återanställa pensionerade poliser, att anonyma vittnen prövas under en begränsad tid och införandet av visitationszoner.

(Utrikes)

Sju döda i amerikansk skjutning

Minst sju personer dödades och över 20 skadades när en man på väg från staden Midland till Odessa i USA började skjuta andra trafikanter. Polisen försökte stoppa mannen i trafiken efter att han inte signalerat en vänstersväng, men istället för att stanna öppnade han eld. Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds vid ett polisingripande.

Lördag 31/8

(Sverige)

Fem miljarder till försvaret

Regeringen, Center och Liberalerna kommer överens om finansiering av försvaret. Försvarets budget ska öka med fem miljarder per år från 2022 till 2025. Ökningen i budgeten ska delvis finansieras av en bankskatt men hur exakt den ser ut, och vart resten av budgeten finansieras av är inte klart. Budgeten som kommer landa på 84 miljarder kronor 2025 kommer motsvara 1,5 procent av BNP.

(Utrikes)

Förre statsministern avgår som partiledare

Danmark: Danmarks förre statsminister Lars Løkke Rasmussen avgår som partiledare för Venstre. Rasmussen fattade beslutet vid ett partimöte och meddelade det via Twitter. Även vice partiledare Kristian Jensen avgår från sin post.

Danska staten köper elefanter

Danska staten köper fyra cirkuselefanter så att de kan gå i pension, någonting som alla partier i folketinget stödjer. Priset för Ramboline, Lara, Djunga och Jenny blev elva miljoner danska kronor, fyra miljoner mer än statens initiala bud på sju miljoner.

Valframgång för högerradikala AfD

Högerradikala Alternativ för Tyskland (AfD) växer i Östtyskland under söndagens två delstatsval i Brandenburg och Sachsen. Paritet ökar från 12,2 till 23,5 i Brandenburg och från 9,7 till 27,5 i Sachsen. Både Angela Merkels CDU och socialdemokratiska SPD behåller sina positioner som största parti i respektive region men båda tappar kraftigt sett till valet 2014.