Sju dagar: LO-ordförande avgår, allsvenskt guld och ny talman

Text:

Sverige

8/11 Statsvetaren: SD smörar för andra partier

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar säger i en intervju med SVT Nyheter att SD:s ändrade inriktning i politiken handlar om att man vill göra sig till en mer attraktiv samarbetspartner hos andra partier.

6/11 Matsopor räknas

Sveriges kommuner ska kartlägga hur mycket mat som slängs i skolor, förskolor och äldreboenden, uppger Vetenskapsradion. Livsmedelsverket har skickat ut en enkät till alla kommuner. I hemmen slänger varje svensk i genomsnitt runt 45 kilo mat och dryck per år.

5/11 Thorwaldsson avgår

Efter åtta år på posten slutar Karl-Petter Thorwaldsson som ordförande för LO. Thorwaldsson, även känd som »Kålle«, tillträdde som ordförande för LO den 26 maj 2012 och efterträdde då Wanja Lundby-Wedin. Beskedet innebär LO Thorwaldsson slutar som ordförande vid LO-kongressen i juni 2020.

5/11 Sprängningar ökar

Antalet anmälningar om sprängningar i Sverige har ökat i år, visar en jämförelse mellan alla anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning under de tre första kvartalen i år, med samma period 2018. I hela landet har anmälningarna ökat från 113 till 173. Den största ökningen har skett i Region syd och Region öst – som båda har mer än dubblerat antalet anmälningar.

4/11 Förbifart försenas

Förbifart Stockholm kommer att bli fyra år försenat och flera miljarder dyrare, meddelar Trafikverket. Till största delen beror det på att en byggfirma begick flera allvarliga fel vid ett av tunnelbyggena, förklarar myndigheten. Tunnlarna, som tillsammans bildar en nästan två mil lång underjordisk väg förbi Stockholm, syftar till att snabba på resvägen för trafik som ska förbi och inte in i huvudstaden.

4/11 Voltaren på recept

Nästa sommar krävs recept för att få köpa det smärtstillande läkemedlet Voltaren, meddelar Läkemedelsverket, som konstaterar att det finns risk för hjärt-kärlbiverkningar, även vid låga doser och korta behandlingstider.

3/11 Död efter vådaskott

En man i 75-årsåldern dör efter att ha träffats av ett vådaskott i Norberg. En man i 40-årsåldern grips, misstänkt för grovt vållande till annans död. Mannen som sköt hade ingen licens för vapnet han misstänks han använt och var styvpappa till den dödade, som han vuxit upp med.

2/11 Inte cancer av protes

Personer med höftprotes (som kan innehålla kobolt) löper inte ökad risk att drabbas av cancer. Det beskedet ger en forskargrupp vid Uppsala universitet efter en studie där man bland annat använt sig av det rikstäckande Svenska höftprotesregistret och Cancerregistret för att jämföra patienter.

2/11 Guld till Djurgården

Djurgården tar SM-guld i fotboll och kvalificerar sig för kvalspel till nästa års Champions League efter en dramatisk avslutningsomgång. Tvåa blir Malmö FF och trea Hammarby. Båda dessa lag kvalar nästa år till Europa League.

Internationellt

7/1 Italien först i världen med klimatlära

Italiens två månader färska regering girar åt det gröna hållet, rapporterar TT och Omni.

Från och med nästa år ska alla grundskoleelever lära sig om klimatförändringarna – något som landet blir först i världen med att införa.

6/11 Blodig attack i Thailand

Minst 15 människor dödas i en attack i södra Thailand. Ingen grupp har tagit på sig dådet, men islamistiska rebeller är misstänkta. Undantagstillstånd råder i de tre thailändska provinserna på gränsen till Malaysia. Cirka 7 000 människor har dött här i oroligheter som pågått sedan 2004.

6/11 Forskare klimatvarnar

Jorden är inne i en akut klimatkris skriver 11 000 miljöexperter från 153 länder i den vetenskapliga tidskriften Bioscience. Trots debatter och avtal, till exempel Kyotoprotokollet 1997 och Parisavtalet 2015, har ingenting reellt hänt konstaterar forskarna och skriver: »Forskare har en moralisk skyldighet att klart och tydligt varna för alla katastrofala hot och säga som det är.«

4/11 Usa lämnar avtal

USA meddelar i ett brev till FN att man drar sig ur Parisavtalet. Avtalet trädde i kraft på den internationella klimatkonferensen 2015. Överenskommelsen då var att inget land fick lämna de första tre åren. USA:s president Donald Trumps ståndpunkt har länge varit att säga upp avtalet. Landet är det första och enda hittills som lämnar.

3/11 Ny brittisk talman

Lindsay Hoyle blir ny talman i det brittiska underhuset efter en omröstning och tar över posten efter John Bercow. Hoyle, medlem i Labourpartiet, fick 325 röster i den tredje omröstningsrundan i underhuset och motståndaren, Labours Chris Bryant, fick 213 röster.

3/11 Biljettstopp i Delhi

Den dåliga luften tvingar myndigheterna i Indiens huvudstad Delhi att införa begränsningar för att halvera biltrafiken. Delhi sveps varje vinter in i giftig smog, orsakad av utsläpp från bilar, bussar och industrier. Årets föroreningar är de värsta på flera år.

3/11 Protester i Irak

Demonstranter blockerar myndighetsbyggnader och gator i flera städer i Irak. I staden al-Kut spärrar proteströrelsen av vägar och broar. I huvudstaden Bagdad blockeras trafiken. Samtidigt strejkar studenter och lärare till stöd för protesterna mot korruption, arbetslöshet och undermålig välfärd.  Protesterna inleddes i början av oktober och har vuxit sig starkare, trots att de bemötts med brutalt våld från polisen.