Vad har hänt i veckan?

Text:

Bild: ERIK MÂRTENSSON/TT, FREDRIK SANDBERG/TT, GERALD HERBERT/AP/TT

Sverige

16/1 ÖPPNING FÖR SD
Andelen svenskar som tycker att andra partier ska samarbeta med Sverigedemokraterna i vissa frågor har ökat till 53 procent av de tillfrågade i en Sifo-undersökning. 39 procent svarade nej.

16/1 LÖFVEN ÄR REDO
V-ledaren Jonas Sjöstedt släpper fram S-ledaren Stefan Löfven i fredagens statsministeromröstning och Löfvens besked till talmannen är att han är redo.

15/1 LATA BARN
Endast 14 procent av svenska skolelever rör på sig minst en timme varje dag, vilket är vad Världshälsoorganisationen rekommenderar. Flickor är mindre aktiva än pojkar, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

14/1 NEJ TILL LÖFVEN
Vänsterpartiet släpper inte fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Detta uppger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

14/1 FLER VÄRNPLIKTIGA KALLAS
Försvarsmakten ska nästa år öka antalet värnpliktiga till 5 000, från dagens omkring 4 000. För första gången ska även cybersoldater utbildas, meddelar ÖB Micael Bydén på Folk och Försvars konferens i Sälen.

13/1 NY OSTRONODLING
En anläggning för odling av Stillahavsostron, platta ostron och blåmusslor ska testas i Gullmarsfjorden i Bohuslän. Testverksamheten får specialtillstånd av Jordbruksverket eftersom Stillahavsostron anses vara en invasiv art.

12/1 SEX OMKOMNA I BILOLYCKA
Sex personer omkommer i en olycka mellan en minibuss och en fullastad malmtransport i Kiruna kommun. Samtliga var schweiziska turister på besök i Sverige för att uppleva norrsken.

12/1 MORD I TENSTA
En man i 25-årsåldern skjuts till döds i Tensta i nordvästra Stockholm. Tre män anhålls misstänkta för inblandning.

11/1 FLERA BARNVÅLDTÄKTER
Två tonåriga pojkar döms för flera fall av våldtäkt mot barn i Norrbotten. Pojkarna, nu fyllda 16 och 18 år, döms för totalt sju våldtäkter.

11/1 STRYKS FRÅN POLISENS LISTA
Från och med den 1 mars 2019 betraktas stadsdelen Gårdsten i nordöstra Göteborg inte längre som ett särskilt utsatt område av polisen i Göteborg, bland annat därför att brottsligheten har gått ner med 20 procent de senaste två åren. Dock kan det dröja till stadsdelen också tas bort från den nationella listan.

11/1 ALLIANSENS DÖD
Moderaterna och Kristdemokraterna anklagar Centerns ledning för att svika alla borgerliga väljare. »Om dagens besked blir verklighet så spräcker det Alliansen«, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

10/1 NYTT ASSISTANSFÖRSLAG
Barn under 16 år ska inte få personlig assistans i nuvarande form utan erbjudas ett nytt stöd av kommunerna, enligt ett av LSS-utredningens förslag. Assistansbranschen varnar för stora uppsägningar. Men å andra sidan tror kritikerna att ingen regering kommer att vilja genomföra förslagen.

10/1 LIGOR BAKOM INBROTT
Utländska ligor ligger bakom uppemot hälften av alla inbrott och en klar majoritet av stölderna av bilar och båtar genomförs av internationella ligor. Brotten ökar men rättsväsendet klarar inte sin uppgift, konstaterar Trygghetskommissionen i en ny rapport. »Man använder gamla metoder på nya fenomen«, enligt kommissionens ordförande Fredrik Reinfeldt.

Internationellt

15/1 NEJ TILL MAY
Det brittiska parlamentet ger tydligt besked när Mays förslag till utträdelseavtal med EU röstas ner med 432 röster mot och 202 för. Aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat lika stort i en parlamentsomröstning. Närmast följer en misstroendeomröstning för Storbritanniens premiärminister Theresa May. Läs Johan Hakelius blogg om brexit här. 

15/1 TERRORATTACK I NAIROBI
Beväpnade extremister tar sig in i ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi där de detonerar sprängladdningar och öppnar eld. 14 personer dödas. Terrorrörelsen al-Shabaab har tagit på sig attentatet.

15/1 KANADA VARNAR FÖR KINA
Kanadensiska UD varnar sina medborgare för att resa till Kina på grund av »godtycklig tillämpning av lagar«. Detta sedan en lokaldomstol ändrat fängelsedomen för en kanadensisk man från fängelsestraff till döden. Mannen dömdes för narkotikasmuggling.

14/1 NOBELPRISTAGARE AVSÄTTS
James Watson, mottagare av Nobelpriset i medicin 1962, vägrar att backa från rasistiska uttalanden om att människor i Afrika är mindre intelligenta. Nu klipper ett amerikanskt laboratorium alla band med honom och han fråntas alla hederstitlar och utmärkelser.

13/1 FLYKT FRÅN TURKIET
Ekonomin krisar och akademiker har blivit måltavlor i Turkiet. I kölvattnet av kuppförsök och Recep Tayyip Erdogans tillslag lämnar allt fler medborgare Turkiet. De tar med sig pengar och kompetens, vilket kan få långvariga konsekvenser för samhället. »Det är ett fruktansvärt slag för de ekonomiska framtidsutsikterna och utvecklingen i samhället«, säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT.

13/1 STOR GRUVOLYCKA
I Kina omkommer 21 personer i en gruvolycka i staden Shenmu i provinsen Shaanxi, enligt lokala myndigheter.

13/1 ISRAEL FÖRSTÖR TUNNLAR
Israel har återigen slagit till mot iranska vapenlager i Syrien, enligt premiärminister Benjamin Netanyahu. Han säger också att sökandet efter och förstörandet av den libanesiska Hizbollahmilisens tunnlar in i Israel är genomförda.

13/1 ATTACK PÅ BORGMÄSTARE
Pawel Adamowicz, borgmästaren i Gdansk i Polen, attackeras av en man med ett vasst föremål i samband med ett offentligt framträdande vid en välgörenhetsgala. Adamowicz avlider dagen efter av sina skador.

12/1 FBI UTREDDE TRUMP
USA:s federala polismyndighet FBI inledde under 2017 en utredning om huruvida president Donald Trump har arbetat för Ryssland, skriver New York Times. Vita huset kallar uppgifterna absurda.

12/1 NORSKT VARGSTÖD
I Oslo demonstrerar omkring 6 000 personer mot regeringens rovdjurspolitik. Utanför stortinget viftas med plakat med texterna: »Låt dem leva!« och »Stoppa utrotningspolitiken!«. Tidigare samma vecka demonstrerade vargmotståndare framför stortinget.

10/1 NORSKT PLAN I IRAN
Norwegians passagerarflygplan fick tekniska problem den 14 december i fjol och fick landa i Shiraz i Iran. Resenärerna fick åka vidare till Oslo dagen därpå. Men planet är fortfarande kvar i Shiraz, till synes på grund av de amerikanska sanktionerna mot Iran, enligt New York Times.