Vad har hänt senaste veckan?

Text:

Sverige

29/1 Dödad varg

En varg skjuts av polisen i Tierp, norr om Uppsala. Vargen hade attackerat ett rådjur i en villaträdgård och polisen uppmanade befolkningen i området att hålla sig inomhus. Enligt TT uppför sig vargen egendomligt; reagerar varken på människors närvaro eller på skottet när polisen avlivar rådjuret.

28/1 SD-topp får dubbel lön

Sverigedemokraten Peter Wallmark, gruppledare i Stockholm, har anställt sig själv som politisk sekreterare och kan därmed plocka ut dubbla löner. Wallmark får 40 623 kronor i månaden som grupp­-ledare och ytterligare 50 000 som sekreterare åt sig själv.

28/1 Svärande telefonväxel

Med tanke på Migrationsverkets långa väntetider de senaste åren kan man tycka att förhållandet borde vara det motsatta – men flera inringare till myndigheten meddelar att de i verkets växel mötts av en inspelad röst som väser »jävla Migrationsverket«. Verket vet inte hur svordomarna har letat sig in i systemet.

27/1 L och MP under spärren

Svensk Väljaropinion visar att både Miljöpartiet och Liberalerna skulle åka ur riksdagen, om det var val i dag. Både L och MP hamnar på 3,9 procent, alltså precis under riksdagsspärren.

27/1 Pojkar svårt knivhuggna

Två minderåriga killar knivhuggs vid ett bråk i Västerås på lördagen. De förs till sjukhus med ambulans. Enligt polisen är skadorna allvarliga, särskilt för den ena pojken. Bråket ska ha skett  vid en ungdomsgård.

26/1 Torsken mår inte bra

Mängden lekmogen torsk i Kattegatt och Östersjön fortsätter att minska, skriver Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i en ny rapport. Men det är inte bara torsken som ligger illa till: »Ålen är ett problem som inte försvinner. Sverige har ganska bra koll på ålen, men sedan finns det andra länder som inte sköter sig lika bra«, säger Johanna Mattila på SLU.

25/1 Lasermannen i Sverige

John Ausonius, känd som mördaren lasermannen, är tillbaka i svenskt fängelse efter att ha dömts för mord på en kvinna i Tyskland som hade överlevt förintelsen. »Han utlämnades på torsdagen«, säger den tyska åklagaren Nadja Niesen till nyhetsbyrån AFP. Ausonius gick med på att låta sig lämnas ut till Tyskland om han fick avtjäna ett eventuellt fängelsestraff i Sverige.

25/1 Därför floppade MP

Det var inget fel på Miljöpartiets valkampanj, konstaterar partiets utvärdering. Valresultatet berodde i stället på händelser under mandatperiodens gång. »Orsaken till det låga valresultatet får sökas i den svåra mandatperioden, i första hand halvåret 2015–2016 när partiets opinionsstöd nästan halverades efter flera kriser«, säger Johan Hellström, som har lett valutvärderingen.

24/1 Wikström toppar lista

»Jag är glad, tacksam och mycket hedrad att så många av Liberalernas medlemmar vill se mig som partiets toppkandidat i valet till Europaparlamentet den 26 maj«, säger Cecilia Wikström i ett pressmeddelande sedan hon toppat listan i L:s provval till Europaparlamentet.

Internationellt

29/1 Denguevaccin på väg

Ett japanskt läkemedelsföretag, Takeda, har tagit fram ett vaccin som ska fungera mot denguefeber. Företaget uppger att vaccinet TAK-003 ska skydda mot de fyra typer av sjukdomen som finns. Enligt TT vill Takeda inte säga om vaccinet har samma biverkningar som tidigare vaccin mot dengue.

28/1 Spektakulär stöld

Mitt på dagen slog tjuven till. Och stal en tavla från Moskvas Tretjakovgalleri, ett av stadens mest besökta museer. Nu har polisen gripit en 31-årig man misstänkt för den fräcka stölden. Enligt TT är det andra gången inom loppet av ett drygt halvår som det statliga museet råkar illa ut. I maj attackerade en besökare en målning av Ilja Repin.

28/1 Abe vill träffa Kim Jong-Un

Japans premiärminister Shinzo Abe vill möta Nordkoreas diktator – vilket skulle bryta det diplomatiska dödläget mellan länderna. »Jag vill uppnå en diplomatisk normalisering genom att lösa vårt olyckliga förflutna«, säger Abe. Uttalandet kommer kort efter att representanter för Nordkorea, USA och Sydkorea träffats i Sverige.

27/1 Prins Philip ber om ursäkt

Storbritanniens prins Philip, make till drottning Elizabeth, ber om ursäkt till en kvinna som bröt armen i en bilolycka som han var inblandad i. Den 97-årige prinsen körde ut från en mindre väg på en huvudled och krockade med en annan personbil. I brevet till kvinnan skriver prinsen: »Jag kan bara föreställa mig att jag inte såg bilen komma, och jag är mycket ångerfull över det som hände.«

27/1 De röda sjalarna slår till

Ännu ett färgglatt plagg har gjorts till symbol för en fransk proteströrelse: de röda sjalarna. Tusentals människor demonstrerar i Paris på söndagen i protest mot den andra proteströrelsen,  som dominerat det franska nyhetsflödet, Gula västarna. I folkmassan vajar såväl EU-flaggor som franska flaggor.

26/1 Bosättare dödar palestinier

En palestinsk man skjuts ihjäl av bosättare på Västbanken. Dödsskjutningen sker i samband med någon form av konfrontation nära staden Ramallah, skriver TT. Dådet skedde dagen efter att israelisk militär skjutit ihjäl två palestinier.

26/1 Kanadas ambassadör får gå

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sparkar landets ambassadör i Kina – mitt under den diplomatiska krisen. Ambassadören, John McCallum, har kritiserat USA:s begäran att Ottawa ska lämna ut teknikjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou. USA anklagar henne för inblandning i brott mot USA:s Iran-sanktioner.

25/1 Saudi torterar kvinnor

Fängslade kvinnliga aktivister i Saudiarabien utsätts för såväl tortyr som sexuella övergrepp, hävdar Amnesty. »Vi är extremt oroade för dessa aktivisters välmående. De har varit godtyckligt fängslade i runt nio månader«, säger Lynn Maalouf, Amnestys forskningsdirektör i Mellanöstern, i ett pressmeddelande.

24/1 Mysig stödalligator

Att hundar och katter används som sällskap åt äldre och personer med mentala problem är känt –  men en alligator! Nyhetsbyrån AP berättar om Joie Henney i Pennsylvania som lider av depression. Han fick nyligen okej av sin läkare att ha en individ av det kallblodiga reptilsläktet, »Wally«, som stöddjur. »Min doktor känner till Wally och tänkte att om det fungerar – varför inte?« säger Henney, och kallar sin nya vän för »en stor teddybjörn«.