”Reformisternas idéhöjd imponerar – förslagen är uppåt väggarna”
En gruppering med Reformisternas intellektuella kaliber har inte funnits inom S sedan kanslihushögerns dagar, anser Klas Eklund.

År 2013 såg Daniel Suhonen ut att vara på botten. Håkan Juholt hade avsatts som ledare för Socialdemokraterna. Partihögern hade återtagit makten. När Suhonens bok om Juholt kom ut året därpå blev det än värre: där avslöjades interiörer från slutna möten, varefter ingen i den nya partiledningen vågade lita på honom. Mannen med Marxskägget verkade vara uträknad.
I dag, bara sju år senare, är han central i bygget av en ny vänsterrörelse. Reformisterna, som han startade 2018, är den största föreningen i det socialdemokratiska partiet. Tre år efter dess bildande har den nästan 6 000 medlemmar; många nya och klart yngre än vad som är vanligt i det åldrade partiet. Han leder dessutom den fackliga tankesmedjan Katalys som formellt inte har med partiföreningen Reformisterna att göra, men samarbete finns där likväl.
Synvinkel
Under vinjetten Synvinkel ger Fokus plats för mer personligt hållna och argumenterande texter av externa skribenter. Alla åsikter är skribentens egna.
Denna vänsterrörelse kommer att bli synlig för allmänheten på den socialdemokratiska partikongress som avhålls i veckan. Reformisterna har 25 delegater och ligger bakom åtskilliga motioner. Media lär koncentrera rapporteringen på gräl och kortsiktiga taktiska överväganden. Men det bakomliggande analysarbetet och den explosiva publiceringstakten från den nya partivänstern är på sikt mer intressant.
Katalys har sedan starten publicerat ett hundratal rapporter och flera böcker. Inte minst tegelstenen Klass i Sverige, som på nästan 800 sidor försöker kartlägga klasstrukturen i dagens globaliserade Sverige med nya tjänstesektorer, techmiljardärer, prekariat och etniskt definierad underklass. Ett Sverige som skiljer sig radikalt från det gamla Industrisverige med dess traditionella kroppsarbetande arbetarklass och en betydligt mindre tjänstesektor. För en rörelse med rötterna i marxismen är det nödvändigt att modernisera klassanalysen, men ingen har orkat ge sig på uppgiften i stor skala – förrän nu.
Även Reformisterna härbärgerar flitiga skribenter. Bara under det senaste året har man levererat fyra genomarbetade rapporter; om grön omställning, välfärdspolitik, statlig investeringsbank och ett förslag till övergripande reformbudget. Ambitiöst studiematerial därtill. Dessutom, givetvis, en hel drös konkreta motioner till kongressen, baserade på sagda rapporter och Katalys klassanalys. Faktiskt är detta ett på flera sätt imponerande arbete – både till volym och innehåll. Oavsett om man gillar sakförslagen eller inte.
För egen del tycker jag att många förslag är helt uppåt väggarna. Reformisterna förespråkar ny värnskatt (högre och mer progressiv än den gamla) och högre kapitalinkomstskatt och avskaffade 3:12-regler och höjd ISK-skatt och ny förmögenhetsskatt och arvsskatt och gåvoskatt och en exitskatt och en ny progressiv fastighetsskatt och utfasning av ränteavdraget och avskaffade rut- och rot-avdrag. Allt på en och samma gång.