Per Wästberg: »Mugabe kramade mina barn«

Text: Anna Ritter

Bild: Scanpix

I lördagens presidentval utmanas Mugabe av sin förre minister Simba Makoni och oppositionens Morgan Tsvangirai.

Vad tror du, Per Wästberg, om utmanarnas chanser?

– Mycket ringa. Deras största stöd ligger hos den fjärdedel av befolkningen som flytt landet och som saknar rösträtt. Den glesare landsbygden, utan andra media än den statsstyrda radion, har tyngre röst än städerna där motståndet finns. Därtill kommer de omkring 90 000 »spökrösterna«, det vill säga avlidna personer som fortfarande står med i röstlängderna och som används för att lägga en röst på Mugabes parti.

Årets val har pekats ut som det viktigaste för landet på åratal. Varför det?

– På grund av en svåruthärdlig situation. Tortyr och övergrepp, en ungdomsmilis, en säkerhetspolis som ingen domstol kan hejda – och 80 procent arbetslösa som därmed är mottagliga för legosoldatens lockelse. Mugabe är rädd att förlora valet och dras inför Haagdomstolen. En högeligen intelligent paranoiker är det farligaste som finns i politiken.

Hur stor är risken att Zimbabwe får en Kenya-liknande situation med etniskt våld?

– Inte särskilt stor. Befolkningen är för utmattad. Den motsättning som kan komma till ytan är den mellan shonagrupperna och ndebele kring Bulawayo, de senare mördades i stor utsträckning under 80-talet. Men Kenya har en markbrist och gamla motsättningar som är annorlunda än i Zimbabwe.

Finns det någon eller något som skulle kunna stoppa Robert Mugabe?

– Förutom det egna folket är det Sydafrika som kan strypa olja och el. Dess undfallande politik är svår att förstå. Av grannländerna har bara Botswana vågat opponera sig hårt mot den gamle gerillakämpen.

Hur känner du i dag inför din tidigare vänskap med Robert Mugabe?

– Smärta, äckel och avsky. Ingen människa har gjort mig mer besviken. Bilderna från när han ligger på golvet i mitt hem och kramar mina barn finns kvar på näthinnan. En befrielseledare förmår sällan hantera en förverkligad frihet. Mugabe var bra i medgång, men han klarar inte motgång och motstånd.

Hurdan är han som person?

– Hans intelligens är storartad. Vi lärde känna varandra på 60-talet när han satt fängslad för att ha försökt störta den vita regimen under ledning av Ian Smith. Under tiden i fängelset läste han in sex akademiska examina. Till en början framstod han som en Nelson Mandela, lågmäld och lärd. Jag har länge trott att jag är ganska bra på att bedöma människor men i fallet med Robert Mugabe så visade det sig att jag hade fullkomligt fel.

När var senaste gången ni hade kontakt?

– Det var 1994. Vi hade ett långt och civiliserat samtal i Harare som slutade med att jag bröt kontakten med honom.

På vilket vis märks konsekvenserna av Robert Mugabes jordreformer i dagens Zimbabwe?

– Afrikas mest matexporterande land svälter. Jorden behövde omfördelas och det fanns en god kompensationsplan. Men Mugabe har gett jorden som muta till okunniga byråkrater och militärer vilkas stöd han behöver för att kunna behålla makten.

Om Mugabe skulle störtas eller avsättas, hamnar landet då i kaos eller finns det en struktur redo att ta över?

– Landet har fler utbildade än de flesta i Afrika. Det skulle kanske inte bli kaos men ett utdraget tillfrisknande. Infrastrukturen är skadad men starkare än på månget håll i Afrika. Det ligger i Sydafrikas intresse att stötta och stödja en förändring. Inget kan bli värre än dagens läge där inte ett sjukhus fungerar.

Har Afrika utvecklats som du trodde att det skulle göra för 20 år sedan?

– Ja och nej. Sydafrika var då ännu inte fritt, från 1990 gick det fort. Trots de mycket mörka fläckarna – Sudan, Tchad, Somalia, Kongo – och allt det förfärliga som hänt – Liberia, Sierra Leone – har Afrika blivit mer demokratiskt och tillväxten är starkare än på länge. Mot barnsoldater och aids kan man ställa samhällen under mer eller mindre hygglig förvaltning, som Ghana, Botswana, Senegal, Mali, Rwanda, Tanzania. Jag var i Sydafrika under tio dagar fram till påsk och mötte Nelson Mandela och en rad andra veteraner. Som alltid blev jag glad och uppmuntrad.

Detta har hänt

Den 29 mars är det parlaments- och presidentval i krisens Zimbabwe. 84-årige Robert Mugabe, den före detta frihetskämpen som blivit mer och mer diktatorisk sedan han kom till makten 1980, har trots sin ålder inte visat några tecken på att kliva tillbaka. Afrikakännaren, författaren och akademiledamoten Per Wästberg lärde känna Mugabe på 60-talet då de två blev goda vänner.

Läs mer om Robert Mugabes skräckvälde.