Joe Biden anklagas för plagiat – precis som han gjorde redan 1988

Text:

Bild: TT

I sitt tal till demokraternas digitala konvent i förra veckan sa Biden: ”För kärlek är mer mäktigt än hat. Hopp mer mäktigt än fruktan. Och ljuset mer mäktigt än mörkret”.

Låter inte det väldigt bekant, tänkte en del i USA:s norra grannland Kanada. Jo, Jack Leyton, tidigare ledare för Kanadas socialdemokrater NDP, New Democratic Party, skrev ett brev till partisympatisörerna kort före han gick bort i cancer 2011. Där skrev han: ”Mina vänner, kärlek är bättre än ilska. Hopp är bättre än fruktan. Optimism är bättre än förtvivlan”

Nu är det inte första gången Joe Biden anklagas för att ha klippt och klistrat i sina tal. Förra gången var när Biden siktade på att bli demokraternas presidentkandidat 1988.

I ett kampanjtal sa han:

”Jag började tänka på väg hit, att varför är Joe Biden den första i sin familj som någonsin får utbildning på universitet? Varför är min fru, som sitter här ute i publiken, den första i sin familj som får gå på universitet? Är det för att våra far- och morföräldrar inte var tillräckligt smarta?”

Det visade sig att den brittiske labourledaren Neil Kinnock hållit ett tal 1987 med mycket snarlikt innehåll:

”Varför är jag den första Kinnock i tusentals generationer som fick möjligheten att gå på universitet? Varför är Glenys (hans fru) den första i tusentals generationer som fick möjligheten att gå på universitet? Var det för att alla våra föregångare var dumma?”

Att medierna uppmärksammade likheten mellan de två talen anses ha bidragit till att Biden den gången drog tillbaka sin kandidatur. Talmalören hade han kanske klarat sig ur, men New York Times avslöjande att han som juridikstudent 1965 använt fem sidor från en juridiktidskrift i en 15-sidig uppsats utan att ange källan eller att det var citat.

LÄS OCKSÅ: USA-valet: Största möjliga osäkerhet väntar

Bidens plagiat uppmärksammades och läcktes till media av kampanjen bakom Michael Dukakis, som senare blev demokraternas presidentkandidat, men som förlorade till George Bush.

Fast Dukakis, som ville föra en etisk kampanj, blev så irriterad över tilltaget att han sparkade sin politiske chefrådgivare Paul Tully och kampanjchef John Sasso.

Under sin nuvarande kampanj har Biden tidigare gjort misstag, som när han blandade ihop New Hampshire med Vermont under ett kampanjmöte, eller när i februari sa att han var demokraternas kandidat till senaten.

Och hans talskrivare får nog se upp med eventuella inspirationskällor framöver.

LÄS OCKSÅ: Molnen hopar sig för Trump