Corona: Över 80 000 döda i USA – smittan har letat sig in i Vita huset

Text: Redaktionen

Bild: TT

Teknikföretagen flaggar för stort fall i industrisektorn

Industriproduktionen bedöms falla med tio procent i år, möjligen upp till 15 procent för Teknikföretagens medlemsföretag. Det säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretaget till Ekot.

– Sveriges bnp faller med ungefär 5 procent i år och stiger med ungefär lika mycket nästa år, men det kan absolut bli värre, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.

Teknikföretagen räknar med en arbetslöshet på över 12 procent i höst och 10 procent för året men tror ändå att Sverige kommer klara krisen bättre än andra länder som stängt ner helt och hållet.

Vindkraftverk rasade utanför Piteå

Först började vindkraftverket i Ersträsk utanför Piteå att snurra i dubbel hastighet. Trots insatser och ett tvingat stopp på vindkraftverket hade tornet redan drabbats av skador, och under måndagen föll vindkraftverket till marken.

Den föll inom det avspärrade området och vi hade Securitas på plats dygnet runt, så ingen har kommit till skada. Det hände under kontrollerade former, om man nu kan säga så, säger Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon, till Piteå-tidningen.

Haveriet ska nu utredas av tyska experter.

Explosion i Helsingborg

En ”större sprängning” skedde i en trappuppgång i Helsingborg under vid 02-tiden under natten till tisdagen. Fastigheten har fått skador men ingen person verkar ha kommit till skada.

- Det är en större sprängning, säger Richard Trincas, jourhavande förundersökningsledare vid Helsingborgspolisen, till Sydsvenskan/HD.

UTRIKES

Över 80 000 coronadöda i USA

26 600 personer i delstaten New York och totalt har över 80 000 amerikaner dött i samband med covid 19-pandemin, enligt officiella siffror från John Hopkins-universitetet.

Hårdast drabbat i landet är stadsdelen Queens i New York. Där har 55 380 personer bekräftats smittade av covid-19.

Kurvan över antalet smittade i landet har planat ut, men ligger fortfarande på en hög nivå. Smittan har letat sig in i Vita huset och vicepresidentens Mike Pence pressekreterare är en som har smittats. Trots detta känner Trump enligt egen uppgift ”ingen sårbarhet över huvud taget” vid en pressträff.

Vita huset inför nu munskyddstvång för att begränsa eventuell smitta i lokalerna.

Grekiskt migranthotell vandaliserat

Ett hotell för asylsökande i den grekiska byn Arnissá vandaliserades av ett hundratal greker förra veckan. Hotellet plundrades och sattes i brand, enligt TT. Nu säger regeringens talesperson Stelios Petsas att personerna som protesterar mot att migranter ska flyttas till byn Arnissá hade fått felaktig information som säger att migranterna skulle kunna sprida coronavisuset.

Migranterna har nu flyttats till ett hotell i närheten av miljonsstaden Thessaloniki i stället, rapporterar TT.

Åtta gripna efter misslyckade kuppförsöket i Venexuela

Förra helgens misslyckade landstigningsförsök Venezuela skördar offer. Nu har totalt 45 personer gripits misstänkta för att ha försökt ta sig in i landet via sjövägen, skriver TT. Bland de gripna finns bland annat två tidigare amerikanska soldater.

En rådgivare till oppositionsledaren Juan Guaidó har avgått i samband med härvan. Rådgivaren hade skrivit på ett avtal med en va de misstänkta kuppmakarna.

DEBATT

”Fyra av tio sjuksköterskor säger sig ha haft tillräcklig skyddsutrustning”

Enligt en novusundersökning beställd av Vårdförbundet uppger 47 procent av sjuksköterskorna att patientsäkerheten försämrats under coronakrisen och 41 procent uppger att de inte haft tillräcklig tillgång till skyddsutrustning. Det skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio på DN Debatt. Nu efterlyser Sineva Riberio ett krispaket riktat mot arbetsvillkoren i vården.

”De som nu sliter i vården och omsorgen måste få chans till vila och återhämtning om de ska orka i längden och sjuksköterskeyrkets status måste höjas”, skriver hon.

”Coronan riskerar bli modern ättestupa”

Gröna Seniorers språkrör Eva Bovin och Per Gahrton varnar för att pensionärerna håller åå att bli ett ”marginaliserat så kallat prekariat” och att utvecklingen snabbas på av corona i en artikel på Aftonbladet Debatt.

”Vi inser att pandemin har överraskat alla. Men det är svårt att undvika intrycket att vi äldre börjar uppfattas som en belastning”, skriver Bovin och Gahrton och fortsätter:

"Det handlar inte enbart om Corona, utan också om den överkonsumtions- och effektivitetsfanatism som dominerat samhällsutvecklingen i snart fyrtio på bekostnad av livskvalitet, social trygghet och ekologisk hållbarhet”

Engelska skolans Barbara Bergström: ”Vänstern driver hatkamp mot kvinnliga entreprenörer”

Vänstern, Aftonbladet Kulturs Karin Petterssonoch andra debattörer åt vänster tycks kampanja mot enskild företagsamhet, skriver Engelska skolans grundare Barbara Engström i ett försvarstal för kösystemet till friskolorna, företagande och entreprenörskap.

”I ett vidare perspektiv är det ett verkligt hot mot Sveriges återhämtning efter coronakrisen att den aggressiva fientligheten mot företagsamhet har fått sådant fäste hos den svenska vänstern, långt in i socialdemokratin. Den utmärks av en avgrundsdjup okunnighet om företagandets villkor. Den tar sig uttryck i personligt kränkande angrepp på individer som övergett sin bekvämlighet för att satsa allt på vad de tror på, via entreprenörskap”, skriver Barbara Engström på DI Debatt och fortsätter:

"Vänsterns attacker mot entreprenörer blir alltmer besinningslösa. Inom vård, skola och omsorg riktar sig angreppen framför allt mot kvinnliga entreprenörer, helt enkelt för att vi är många kvinnor som har vår professionella bakgrund på dessa fält”.