Förkrossande fenomen

Text: Mårten Arvidsson

Bild: Jewel Samad / Scanpix

I svensk folktro förklarades tromber med att de orsakades av en trollkunnig häxa eller liknande som gömde sig i virveln. För att skydda sig skulle man kasta något tillhygge, förslagsvis en kniv, in i tromben så att den som satt och tryckte därinne blev sårad.

I Sverige är tromben ett, i de allra flesta fall, harmlöst väderfenomen. Så ser det inte ut på andra håll, exempelvis i mellersta USA, där man för övrigt kallar den tornado. Det var en ren slump att det förödande exemplar som drabbade bland annat Oklahoma i USA i veckan drog fram över ett tättbebyggt område, och pulvriserade en hel förort i sin väg. Däremot var det långt ifrån en slump att den uppstod i just den regionen, och just nu.

–Just där har man ganska kall luft från Kanada som trycks söderut via Klippiga bergen, som möter varm luft från Mexikanska golfen, säger Anna Owenius Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Det som händer i atmosfären när kall, arktisk luft krockar med varm, fuktig dito är en komplicerad process. Förenklat skapar de väldiga temperaturkontrasterna stora roterande åskmoln, så kallade superceller, som i sin tur bildar en molnslang. Molnslangen jobbar sig sedan ner mot marken och bildar en tromb. På våren, när skillnaderna i lufttemperatur blir som störst, löper regioner som Oklahoma särskilt stor risk att drabbas av häftiga virvelvindar.

Tornador är rätt vanliga i USA. Man räknar med att 1 000 tornador drabbar Nordamerika varje år, och särskilt utsatt är det som passande nog kallas Tornado Alley i mellersta USA. Det är ett vidsträckt landområde som sträcker sig från Texas och Louisiana i söder via Oklahoma till North Dakota och Iowa i norr. Där är sannolikheten för tornadobildning hög, precis som den är på andra platser på jorden med liknande geografiska villkor. Vi nordbor kommer undan. Vårt hörn av världen saknar dessa förutsättningar.

Tornadolandet

Fakta | Andra ödeläggande tornador i USA.

Tri-State Tornado i mars 1925 räknas som den mest dödliga tornadon i USA:s historia. Tog livet av 695 människor.

Palm Sunday Tornado i april 1965 lämnade stor förödelse och 270 döda bakom sig i sex delstater i Mellanvästern.

Tornado Super Outbreak i april 2011 var en serie tornador som drabbade framför allt Alabama. Över 230 döda.