Många men osäkra teorier om flygkraschen i Iran

Text:

Bild: TT

Spekulationerna om varför passagerarflygplanet PS752 kraschade i Teheran under onsdagen, avlöser varandra. På internet spekuleras det vilt i allt från missiler till terrorattacker. Expressens Magda Gad slänger på Twitter exempelvis ut vad hon själv kallar för en spekulation kring varför planet var en timme försenat: ”Någon behövde en timme på sig för att ta beslut vad göra med det. Om någon viktig satt i det. Det var tid för evakuering från Teheran”.

Osäkra teorier florerar även i Ukraina, där just nu inga tänkbara orsaker till kraschen utesluts. Landets nationella säkerhetsrådets sekreterare, Oleksej Danylov, hävdar att landets utredare vill ta sig till nedslagsplatsen för att undersöka om planet kan ha skjutits ned av en rysk raket, rapporterar Reuters. Utredarna vill också undersöka om olyckan kan ha berott på en kollision i luften, att någon av motorerna exploderade alternativt terrorism.

”Vi kommer att använda all kunskap från utredningen efter attacken (av proryska rebeller) på (Malaysia Airlines flyg) MH17 för att ta reda på sanningen i fallet med det ukrainska planet i Teheran”, skriver Oleksej Danylov på Facebook.

Den preliminära utredningen i Iran konstaterar att planet brann före kraschen, något den bygger på vittnesuppgifter från marken samt ett filmklipp som visar hur planet störtar mot marken. I Iran heter det att kraschen skedde till följd av mekaniska problem med flygplanet.

Enligt TT har den aktuella flygplansmodellen, Boing 737-800 Next generation, varit inblandad i ett flertal olyckor genom åren. Till exempel så omkom en passagerare när ett sådant plan år 2018 missade landningsbanan på en flygplats i Mikronesien. I ryska Rostov två år tidigare omkom samtliga 62 passagerare då ett plan från Dubai kraschade i samband med landning.