Militäranalytikern: ”Vi når Krim till sommaren”

Kriget har gått i stå, men till sommaren står Ukrainas armé på Krim, tror en ukrainsk militäranalytiker.

Text: Annica Ögren

Bild: Andreas Nilsson

Den militära utvecklingen under Ukraina-krigets första år förvånar inte militäranalytikern Mykhailo Samus vid den oberoende forskningsplattformen New Geopolitics Network Research.  

– Mycket av det vi trodde skulle ske vid en invasion har också skett. Vi förutsåg att en attack var möjlig redan 2016 när Ryssland byggde upp sin armé, och vi förutsåg att det skulle bli katastrofalt för Putin. 150 000 soldater skulle aldrig räcka, säger Samus över telefonen från Kiev. 

Fokus intervjuade Samus senast för ett drygt år sedan, några veckor för invasionen. Ryssland hade då byggt upp styrkor vid gränsen för "övningar" och han trodde att den ryske presidenten genom hybridkrigföring och öppna militära operationer, skulle rikta in sig på psykologiska attacker samt slå mot kritisk infrastruktur i Ukraina så som energiförsörjning, gasledningar och matleveranser. Ett eventuellt ryskt försök att "kuppa" till sig makten i Kiev trodde han skulle misslyckas, precis som en potentiell invasion. 

Mykhailo Samus, tidigare ukrainsk officer, nu militäranalytiker.

Tolv månader in i kriget har Ryssland, förutom det som Samus förutsåg, gjort sig skyldigt till brott mot mänskligheten genom massakrer av civila, attacker mot civila mål i Ukraina samt genom att föra omkring 6000 ukrainska barn i åldrarna 1 till 17 år till Ryssland (enligt en färsk rapport från Yale-universitetet). Sedan flera månader har fronten i princip ståt stilla och i staden Bachmut, som utstått hårda strider, har den ryska privatägda Wagnergruppen, som ofta beskrivits som ryska legoförband, misslyckats och körts ut, enligt Samus. 

Krigföringen liknar nu till en del den i första världskrigets skyttegravar. Minst 200 000 soldater ska ha stupat eller sårats på vardera sidan, enligt Reuters som citerar amerikanska militära uppgifter från november förra året. Det verkar nu också som om Putin har inlett en ny "storoffensiv" i öst. Enligt analytiker är det sannolikt resterna från den ryska mobiliseringen i höstas som nu sätts in, vilket inte talar för att insatsen skulle räcka till ett avgörande. Samtidigt börjar bägge sidor få slut på ammunition och enligt Mykhailo Samus är det omöjligt för rysk industri att fortsätta hålla uppe produktionstakten av den materiel som behövs. Väst har påbörjat leveranser av tyngre och mer avancerade vapen till Ukraina, vilket kommer förändra slagfältet, tror Samus. 

– Det är ett avgörande tidsfönster för Putin just nu och kommande veckor. Men det spelar ingen roll hur många soldater han skickar in, hittills har de inte lyckats med sina mål och snart har det ukrainska försvaret tyngre vapen, säger han, och syftar på stridsvagnarna Leopard-2, Abrams, Challenger liksom luftvärnssystemet Patriot som är på väg. Även Sverige skickar nu tunga vapen som stridsvagn CV-90 och artillerisystemet Archer. 

– Ryssland kan inte konkurrera med dessa vapen. Soldaterna försöker anpassa sig till modernare vapen och drönare men på grund av att toppskiktet fortfarande fattar lika dåliga beslut som för ett år sedan, baserat på dåliga underrättelser, tror de på sagan om att ukrainarna är svaga och att de ska av-nazifiera Ukraina, det är ett problem för dem. 

I vår väntar en ukrainsk offensiv som kommer fokusera söderut och som kommer leda till ett avgörande i kriget, menar Mykhailo Samus. 

– Före sommaren kommer ukrainska armén stå redo på Krim. 

Markstriderna i och om Donbass kommer fortsätta och eventuellt bli ett lågintensivt krig, liknande situationen före den 24 februari förra året.  

– Donbass kommer inte avgöra hela bilden, störst fokus kommer vara i söder där vi måste kapa den ryska landvägen och påbörja operationer mot trupperna som ockuperar Krim, säger Samus. 

***