Noonan: Clinton förstår varför hon förlorade  

Text:

Bild: Seth Wenig/AP/TT

Hillary Clinton är skoningslös i sin bok, skriver Noonan i sin senaste kolumn. Hon uppskattar Clintons ärlighet när hon lägger skulden för valutgången på politiska eliten, där Clinton själv ingår. Noonan framhåller en specifik episod där Clinton beskriver det farliga skiftet när det amerikanska folket börjar ta avstånd från toppen av samhället, av den enkla anledningen att de där uppe redan hade gjort samma sak.

”På bokturnén lät hon alla se hennes framträdande gratis. Amerika såg henne på nytt. Människor lyssnade (…) Det gjorde mig stolt, som om det finns hopp för vår politiska klass”, skriver Noonan.

Hon berömmer även Clinton för att hon i boken inte skyller sin valförlust på att hon är kvinna. I stället framhåller Noonan Clintons transparens när hon medger att det i det första bokutkastet tänkte lägga tyngdpunkten där, men att insikten att det skulle kunna knäcka unga kvinnor på väg upp i samhället fick henne att ändra sig.

Läs texten i sin helhet här. (betallänk)

Peggy Noonan är kolumnist på Wall Street Journal, tidigare talskrivare åt Ronald Reagan och har skrivit flera bästsäljande böcker om politik, religion och kultur. Hon tilldelades Pulitizerpriset för kommenterande journalistik 2017 och var rådgivare vid inspelningen av tv-serien »West wing«.