Robinhood – företaget som hamnat i en djup PR-kris efter Reddits aktiekupp

Text:

Bild: TT

Det var kanske inte helt väntat att Elon Musk skulle sitta och intervjua Robin Hoods vd Robinhoods vd Vlad Tenev om aktien GameStop på den nya sociala medier-appen Clubhouse, men nu är det här vi är. Efter att ha försökt rädda handelsplattformens anseende genom att ställa upp på en CNN-intervju med Chris Cuomo och med Bloomberg, men mottagandet hade varit allt annat än gott. Kanske skulle ett samtal med Elon Musk lösa problemen.

– Det var ett rykte om att Citadel pressade oss till att göra så här, men det är inte sant, säger Vlad Tenev och fortsätter:

–Det var baserat på kapitalkraven, säger han. Citadel var inte involverade i det.

– Men har de inte en stark röst i det här? frågar Elon Musk.

– Jag tror inte det. Då hamnar man i konspirationsteorierna lite.

Elon Musk skrattar.

– .... Okej. Vi får väl se vad som händer i framtiden.

[caption id="attachment_651226" align="alignnone" width="599"] Reddit + Gamestop = sant! FOTO: TT[/caption]

Bakgrunden är väl känd nu. En armé av småsparare som samlats via hemsidan Reddit har köpt på sig enorma mängder av en specifik aktie, Gamestop. Aktien har länge setts som en förlorare på marknaden, företaget har en daterad affärsmodell och har legat lågt på börsen i flera år. Det här har gjort att många stora aktörer på Wall Street börjat blanka aktien. Men när användarna på Reddit ansåg aktien undervärderad och drev upp den till helt nya nivåer (den har ökat med över 3 000 procent på några månader) har hedgefonderna tvingats köpa tillbaka aktien till ett högre pris, vilket i sin tur innebär att aktien ökar ännu mer. Enligt Business Insider har till exempel hedgefonder förlorat flera miljarder.

En av hedgefonderna som förlorat pengar är Melvin Capital, som i sin tur fått ett par miljarder i finansiering från företaget Citadel som i sin tur är en av de största finansiärerna av trading-appen Robinhood.

I förra veckan stoppade Robinhood köp av Gamestop-aktien. Kritiker menar att det var ett beställningsjobb från Citadel, medan de själva säger att de inte hade något val.

Citadel förnekar sin inblandning i allt detta och och Robinhoods vd säger själva att de tvingades begränsa handeln eftersom volymerna blev så stora att företaget inte kunde möta insättningskraven. Det saknades helt enkelt tillgångar hos Robinhood som förra veckan tvingades ta in en miljard dollar i kapital för att kunna driva aktiehandeln vidare, enligt New York Times.

Robinhood tjänar sina pengar på att användare säljer och köper aktier utan kostnad och skickar sedan ordrarna vidare till andra företag som till exempel Citadel. De betalar i sin tur Robinhood för att få möjligheten att slutföra kundernas ordrar. Förra året hade appen 13 miljoner användare men har legat som den mest nedladdade applikationen den senaste månaden.

Kritiker har anklagat företaget för att uppmana användare till att satsa högt och riskfyllt på marknaden. Senaste året har företaget dragit in 1,3 miljarder dollar från investerare. Men företaget hamnade i skottgluggen förra veckan efter att användare begränsats från att lägga ordrar på en rad aktier, bland annat Gamestop och Maicys, företag som ökat i raketfart på marknaden efter att investerararmén från Reddit pumpat in pengar i aktierna. Det har har inneburit att politiker från både höger och vänster blivit mycket ilskna på Robinhood. Både republikanen Ted Cruz och demokraten Alexandra Ocasio-Cortez har krävt öppna kort från Robinhood som anklagats för marknadsmanipulation.

Elon Musik och flera andra profilerade miljardärer och investerare har valt att stå på redditanvändarnas sida i den här konflikten. Mötet mellan Musk och Teney på Clubhous var långt ifrån slutet på konflikten om aktiehandeln i USA, snarare bara början.

Reddit – hemsidan som välter Wall Street