Smittan sprids åter i Europa – Italien inför dansförbud

Text: Ebba Blume

Bild: TT

Smittan från sars-cov-2 har-trots tidigare nedstängningar – tagit ny fart i flera europeiska länder. Sedan flera veckor har myndigheter konstaterat en eskalerande ökning av antalet smittade i Frankrike, där regeringen börjat befara en andra pandemivåg i höst. Under gårdagen (den 16/8) registrerades 3015 nya smittade på ett dygn, rapporterar  Le Monde, under dygnet dessförinnan var antalet nya fall 3310. Antalet patienter som intensivvårdas för covid-19 har också ökat i landet de senaste dagarna, och låg i lördags på 376.

Inte heller Spanien tycks kunna andas ut. Just när första vågen av coronavirus efter sju veckor börjat avta i landet, som i början införde stränga restriktioner,  har antalet smittade i landet snabbt stigit igen. När landet öppnat upp i slutet av juni fanns 8 bekräftade fall av smitta per 100 000 invånare. Nu beräknas omkring 500 kluster av smittoutbrott ha poppat upp i landet, och i genomsnitt har 5000 nya fall registrerats dagligen; Spanien är nu uppe i 95 bekräftade fall per 100 000 invånare. Enligt Joan Cayla, chef för Bercelonas tuberkulosutredningsenhet, är ett troligt skäl till den snabba ökningen att Spanien alltför snabbt lättare på restriktionerna igen, inte minst därför att man ville rädda turistsektorn.

Till följd av en ökad smitta även i  Italien, med över 250 000 bekräftade fall av smitta och fler än 35 000 avlidna i samband med pandemin , har hälsominister Roberto Speranza undertecknat ett dekret, som innebär att diskotek och nattklubbar stängs ned fram till den 7 september, erfar tidningen La Repubblica.

Dans i grupp förbjuds såväl inomhus som utomhus, på offentliga platser och på stränder, betonar Roberto Speranza. Regeringen har också beslutat om obligatorisk ansiktsmask ute på alla platser, där folk samlas i grupp, från 18 på kvällen till 6 på morgonen.

Planen att öppna Italiens skolor i september står däremot fast.

»Vi ger en signal i landet om att vi måste behålla största försiktighet. Vår prioritet måste vara att återöppna skolorna på ett fullständigt säkert sätt i september«, uppger hälsoministern.

Nya Zeeland, som i sin tur varit förskonad från coronasmittan i över 100 dagar, brottas nu också med ett stigande antal fall, (nu 1600 smittade och 22 avlidna i covid-19) och skjuter därför upp de allmänna val som skulle ha hållits den 19 september. Nya valdagen blir i stället den 17 oktober, erfar Sky News.

Också i  Sydkorea, som tidigare betraktas som exemplarisk modell i sin hantering av smittan, har ett nytt smitttoutbrott inträffat, enligt Reuters. Ett utbrott, som kan spåras till ett stormöte i en kyrka i Seoul, där fler än 300 personer testades positivt efter sammankomsten.

Men inte heller Sverige förskonas från klustersmitta: totalt 23 värnpliktiga i Umeå har enligt Västerbottens-Kuriren nyligen konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Vid Moelvens fabrik i Lovene i Västergötland har 60 personer i sin tur skickats hem i karantän, sedan tre anställda bekräftats smittade, erfar TT..