Svep: Liberalerna nära spärren

Text:

Bild: Tomas Oneborg/TT

De nederländska socialdemokraterna tycks ha skrällt i dagens EU-val och blir största parti, rapporterar SVT.

Vallokalsundersökningen, som gjordes en halvtimme innan vallokalerna stängde klockan 21 på torsdagskvällen, ger socialdemokratiska PVDA fem av totalt 26 mandat i Nederländerna. Om resultatet stämmer ökar partiet med två mandat jämfört med senaste valet.

Premiärminister Mark Ruttes liberala VVD och kristdemokratiska CDA får fyra mandat vardera medan miljöpartiet Groen Links ser ut att få tre mandat. Nederländernas två högerpopulistiska partier samlar enligt vallokalsundersökningen fyra mandat tillsammans. Medan Thierry Baudets högerpopulistiska FVD får tre mandat går Geert Wilders likaledes högerpopulistiska PVV kraftigt tillbaka och ser ut att tappa tre av sina fyra platser i EU-parlamentet.

EU-valet i Nederländerna hade på förhand utmålats som en kamp främst mellan regeringspartiet VVD och FVD. Men enligt den preliminära vallokalsundersökningen tycks alltså Socialdemokraterna, något oväntat, ha gjort det bästa resultatet.

Nederländerna är tillsammans med Storbritannien först ut när EU:s medlemsländer under de kommande fyra dagarna röstar om platser till Europaparlamentet. Medan britterna inte offentliggör några resultat förrän på söndag, då alla 28 EU-länder röstat klart, presenterar Nederländerna vallokalsundersökningar redan på kvällen. Inga officiella resultat kommer dock presenteras innan söndag.

DN/Ipsos: Liberalerna balanserar på spärren

EU-valet ser ut att bli en rysare för Liberalerna, som tre dagar före valet får ett väljarstöd på 4,5 procent, enligt en mätning från DN/Ipsos. Förra EU-valet fick partiet 9,9 procent av rösterna, men nu riskerar partiet att bli utan mandat.

– Eftersom Liberalerna har brutit med de forna Allianspartierna M och KD så finns det mindre möjligheter att locka brinnande EU-vänner från de partierna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Kristdemokraterna får 12,5 procent av stödet, jämfört med 5,9 procent i EU-valet 2014. Även Sverigedemokraterna ser ut att göra ett bra val på söndag med en uppgång från 9,7 procent till 16,9 av stödet.

Novus i SVT/SR: Moderaterna tar väljare från SD och KD i valspurten

Med två dagar kvar till valdagen går det uppåt för Moderaterna som får 15,9 procent. Om det här vore valresultatet skulle partiet liksom i dag få tre mandat i Europaparlamentet, enligt Novus väljarbarometer på fredagen.

– Moderaterna har lyckats bra i slutet när väl valrörelsen kom igång, och har lyckats mobilisera väljare från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Förutom Moderaternas framgång sista månaden är också Vänsterpartiets tillbakagång statistiskt säkerställd. Partiet backar nästan fyra procentenheter på en månad, och ligger nu på 7,2 procent inför söndagens val, vilket skulle ge två platser i parlamentet, ett mer än i dag.

– Det kan man väl säga generellt om den här valrörelsen. Det svänger mycket i mätningarna, och det beror förmodligen på att många inte har bestämt sig än, säger Aron Etzer, Vänsterpartiets partisekreterare.

Debatter

I Dagens Nyheter föreslår Centerns Fredrick Federley flera åtgärder för att se till att lagbrott mot djur tas på allvar.

Åsa Mörner och Sineva Ribeiro på Vårdförbundet varnar för politiker som vill beskära rätten till abort och införa så kallad samvetsfrihet för barnmorskor i Svenska Dagbladet.

Marcus Wallenberg och andra företrädare för Svenska internationella Handelskammaren, ICC, varnar i Dagens industri för ett mer protektionistiskt EU.