Svep: S-politiker smugglade människor

Text: Redaktionen

Bild: TT

En socialdemokratisk kommunpolitiker, 27-årige Rashad Alasaad, i småländska Ljungby, säger sig ha smugglat mängder av flyktingar till Sverige via ett anonymt Facebook-konto, rapporterar Expressen. Politikern ska ha tagit 30 000 kronor per vuxen och 20 000 kronor per barn, och säger sig ha smugglat flyktingar som tagit sig till Grekland och vill vidare till Sverige. Framför tidningens dolda kamera säger Rashad Alasaad att han gör detta "för pengar".

Sverige beredd på avtalslös brexit

Svenska företag och myndigheter är beredda på att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober. Det uppger statsminister Stefan Löfven (S) för TT. Regeringen har under lång tid diskuterat med Svenskt näringsliv, myndigheter, Företagarna, och fackliga organisationer för att se hur man kan förbereda sig när de gäller exempelvis läkemedel, meddelar han.

Flera döda och utegångsförbud i Irak

Minst fem människor har dödats och över 200 personer har skadats  i de pågående demonstrationerna i Bagdad, rapporterar flera medier, däribland DN. De massiva protesterna har pågått i över två dagar. Demonstranterna visar missnöje kring arbetslöshet och korruption i landet, och kräver Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdis avgång. Elitstyrkor har skjutit med skarp ammunition och använt tårgas mot demonstranter och utegångsförbud har införts i flera av landets städer, däribland Bagdad.

USA inför strafftullar mot EU

USA kommer från och med den 18 oktober att beskatta en rad europeiska varor. Detta efter att Världshandelsorganisationen WTO gett USA rätt att införa tullar till ett värde av 7,5 miljarder dollar, rapporterar Ekot. Strafftullarna är en följd av en femton år lång strid mellan amerikanske flygplanstillverkaren Boeing och europeiska konkurrenten Airbus.  Analytiker varnar nu för att den globala handeln kan komma att skadas.

Möte mellan USA och Nordkorea kan hållas i Sverige

Mötet mellan Nordkorea och USA i helgen kan komma att hållas i Sverige. Det uppger flera anonyma källor till sajten NK News. Varken Nordkoreas ambassad i Stockholm eller svenska UD har dock bekräftat uppgifterna. USA och Nordkorea har sagt sig vilja återuppta kärnvapensamtalen som strandade efter toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kom Jong  Un i Hanoi i våras. Relationen mellan USA och Nordkorea har dock satts under press, eftersom Nordkorea nio gånger sedan i somras testskjutit robotar.

Debatter: 

Kommunistiska Albanien var det senaste europeiska land som införde förbud mot manlig omskärelse av spädbarn, påpekar Isak Reichel och Aron Verständig, Judiska Centralråd, på SvD Debatt. Att förbjuda omskärelse av pojkar, som Centerstämman föreslagit, vore att inskränka judiskt liv, och blir förslaget verklighet skulle Sverige bli det första land i världen som förbjuder manlig omskärelse, skriver de.

DN Debatt säger sig Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt prioritera äldre, arbetare och sjuka i stället för reformer som familjeveckor, friår och sänkt skatt. I den budget som SD presenterade i torsdags satsar man över en treårsperiod 30 miljarder mer än regeringen på kommunerna.

DI Debatt oroar sig Urban Edenström, ordförande Stockholms Handelskammare för att ökad kriminalitet och otrygghet skadar Stockholms attraktionskraft. Medan Sverige för några år sedan hyllades internationellt för sin trygghet har kriminaliteten tillsammans med de ökade klyftorna och klimatet kommit att bli en av samtidens största utmaningar, skriver han. Med hänvisning till en undersökning från Stockholms Handelskammare uppger Urban Edström att människor som bor i utsatta områden visst välkomnar förslag om fler poliser, övervakningskameror och hårdare straff.