Svepet: Covid-fallen ökar i världen, men fler positiva signaler i ekonomin

Text: Redaktionen

Bild: TT

Över 13 miljoner covid-fall i världen

Nu har det totala antalet fall av bekräftade covid-19-fall världen över passerat 13 miljoner, enligt siffror från Johns Hopkins Universitet. De senaste fem dagarna har det globala antalet fall gått upp med en miljon, rapporterar SVT. Samtidigt skärps nu restriktionerna i flera av de värst drabbade städerna (Hong Kong, Manila) och regionerna (Kalifornien), skriver The Guardian. WHO säger att inga genvägar finns ur pandemin.

Uppåt för Scania som återanställer

Trots coronakrisen planerar nu lastbilstillverkaren Scania att öka produktionen i Sverige, eftersom det går bättre än väntat. Det innebär att tidigare anställda kan få tillbaka jobbet. ”Härligt, säger Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, till Ekot. Scania är en av Sveriges största arbetsgivare med 19 000 anställda.

Kinas export ökade i juni

Kinas export ökade oväntat i juni. Draghjälp kom från att oväntat många länder öppnade upp sina ekonomier efter nedstängningar för att bromsa spridningen av coronaviruset. Exporten från Kina steg med 0,5 procent i juni jämfört med samma månad i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång på 1,5 procent, enligt en Reutersenkät, rapporterar TT och SvD.

DEBATT

”Framöver är det av stor vikt att Europa sluter upp bakom de frihetligt sinnade i Polen. De står inte ensamma och de är inte osynliga – även om det finns en risk att landets regering kommer att behandla dem så.” Dagens Nyheter oroas över polska valresultatet.

”När polisen slipper stormatcher, festivaler och konferenser utreder den mer brott. Den prioriteringsordningen måste fortleva även efter pandemin.” Expressen sätter dagordning för ordningsmakten.

”Nästan alla bildade människor jag känner är dumma i huvudet. Jag har börjat misstänka att det hör ihop.” Margit Richert gör upp med ganla föreställningar på Aftonbladet Kultur.