Svepet: Duda går mot seger, ensamma distansarbetare och Gretas sommar i BBC

Text: Redaktionen

Bild: AP Photo/Czarek Sokolowski

Fördel Duda inför sluträkning i Polen

Det är mycket jämnt mellan de båda kandidaterna i det polska presidentvalet, men den sittande presidenten Andzej Duda tycks av allt att döma dra längsta strået. Han får 51,2 procent när nästan alla röster är räknade medan utmanaren får 48,8 procent, rapporterar Sveriges Radio. Möjligen kan de sista utlandsrösterna påverka slutsiffrorna.

Ensamhet skaver vid distansarbete

Drygt hälften, 51 procent, av svenskarna tycker att det mest negativa med distansarbete är ensamheten och avsaknaden av kollegor, enligt en undersökning av Dagens Nyheter/Ipso. Det är främst de i åldern 30 till 59 år som saknar kollegorna. De yngsta och äldsta har inte lika stort behov av dem.

Gretas sommarprat går i BBC, CNN och Time

Greta Thunbergs sommarprat väcker intresse utomlands, rapporterar Expressen. Under helgen sändes hela den engelska versionen i BBC Radio 4. Time Magazine publicerade det engelska manuset i essäform på söndagen. CNN har skapat en poddversion.

Risk att rekordmånga går långtidsarbetslösa 2021

Arbetslösheten är nu uppe i 9 procent, visar Arbetsförmedlingens statistik för juni månad, rapporterar Ekot nu på morgonen. Sandra Offesson på myndigheten befarar att långtidsarbetslösheten som redan är på rekordhöga nivåer (161 000) kan överstiga 200 000 under nästa år.

DEBATT

“Det taktiska manövrerandet solkar ned den öppenhet som MP vill främja. I rak och öppen opposition skulle man kunna folkbilda för en mer humanitär syn.” Gunnar Wetterberg förespråkar på Expressens ledarsida att Miljöpartiet lämnar regeringen.

“Friskolereformen, maxtaxan och jobbskatteavdragen är reformer som gjort bestående avtryck. För Ulf Kristersson bör sjukvården vara högt prioriterad på listan över nästa stora förändring i svensk politik.” Svend Dahl ger M råd på Göteborgs-Postens ledarsida.