Vaccinerade på norskt äldreboende blev sjuka i covid – nu ska fallet undersökas

Text:

Bild: TT

Det ska vara det första utbrottet av den skalan bland redan tidigare vaccinerade, och FHI kommer därför att gå på djupet med frågan.

Äldreboendet finns i Ullensaker kommun norr om Oslo.

Att så många färdigvaccinerade smittats och blivit sjuka har inte hänt tidigare.

– Vi utgår från att det är en slump, men vi överväger alla möjligheter, säger Preben Aavitsland, överläkare vid FHI, till Verdens Gang.

FHI och Ullensaker kommun arbetar tillsammans för att hitta svar på varför de sju som borde ha varit väl skyddade från sjukdom trots allt insjuknat. FHI har skickat ett team till äldreboendet för att undersöka hur spridningen gick till.

– Vi har flera frågor som vi inte har svar på, säger kommunchefen i Ullensaker.

En liknande händelse har inträffat vid ett äldreboende i Sandnes kommun, där fem boende som genomgått vaccinationer mot covid ändå insjuknat. En sjätte har avlidit till följd av covid.

Tre av sju äldre i Ullensaker hade fått den brasilianska eller sydafrikanska mutationen.

Proverna ska nu analyseras ytterligare.

Det sydafrikanska viruset uppges vara mer smittsamt med en högre risk för allvarlig sjukdom. Där kan också effekten av vaccination vara något oklar. Det säger kommunens chefsläkare, som inte vill spekulera i orsaken tills dess att man klarlagt hur sjukdomsförloppen gått till.

Norska FHI säger till VG att vaccinationen är mindre skyddande för äldre och svaga.

Norge har vaccinerat nästan samtliga av landets 40 000 vård- och äldreboende, och hittills har få insjuknat. Läkare bedömer risken som mycket låg.