Bländande leenden

Text:

Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på tankesmedjan Arena, skrev om opinionsframgångarna för Kristdemokraterna: »Det finns statsvetenskaplig forskning som visar att väljare föredrar politiker med ett attraktivt utseende. […] ett attraktivt utseende verkar locka högerväljare i större utsträckning än vänsterväljare. All anledning att vara snygg i håret och ha ett bländande leende, alltså«, skrev Pelling.

Och kom till sin poängnågra stycken längrefram i texten om Ebba Bush Thor: »Tillsammans med Sara Skyttedal sveper hon fram genompolitiken och opinionsmätningarna. Schamporeklam på stilettklackar.«Hon skrev också att det inte enbart är utseende folk röstar på och att det framför allt vore »att förminska såväl Ebba Busch Thor som väljarna att påstå det«.

Eskilstuna-Kurirens ledarskribent Susanne Nyström frågade: »Hade en manlig partiledare fått höra att han lockar väljare för att han är snygg och ler?«

På Facebook deklarerade forskaren Tino Sanandaji att Arena var »besatt av Ebba Bush Thors klackar och drar ner debatten till avundsjuk tonårs­omogenhet«. Kristdemokraternas Johan Ingerö twittrade att det var »en fullkomligt vidrig text«.

Bush Thor själv berättade på Facebook: »Det fanns en tid då jag grät varje morgon innan jag gick till skolan för att jag tyckte att jag var så äckligt tjock […] Det fanns en tid då jag tvivlade på om jag någonsin skulle få mina argument bemötta på allvar bland alla gubbar i stället för att bli bemött som den unga blonda flickan«. Hon uppmanade alla dem som var för mycket eller lite av det ena eller det andra att »kroka arm med riktiga systrar och bröder i stället och visa dem att hårt arbete alltid lönar sig«. Partiledarkollegan Annie Lööf (C) svarade på Ebba Busch Thors inlägg med en emoji föreställande en spänd armmuskel och en stjärna.