Veckans bråk: Taskiga kristdemokrater

Vad hände med alla gamla bussiga kristdemokrater?

Text:

Bild: TT

Kristdemokraterna var i decennier det snällaste och vänligaste riksdagspartiet. Tänk efter. Vem hade du helst haft till granne och bett om att få låna en gräsklippare eller ett kilo vetemjöl av? Alf Svensson eller Göran Hägglund såklart! Men våren 2015 valdes Ebba Busch till partiledare och snart kunde en ny, hårdare partikultur anas. Sara Skyttedal – då KDU-ordförande – firade med champagne framför pressen när hon sänkte Decemberöverenskommelsen på KD-stämman samma år. Det stack i ögonen på mången gammal from partigängare. 

Snabbspola till nutid och den pågående krisen i KD. Vi ska inte gå igenom alla turerna, men den initierades av nämnda Skyttedal varvid Ebba Busch sparkade partisekreteraren Johan Ingerö på dagen. Skickligare hanterat hade saken kanske kunnat stanna där, som ett personalärende på partikansliet. Men för Busch räckte det inte med att sätta foten i klaveret; den skulle nödvändigtvis dras ut också. Varvid alla blickar naturligtvis riktades mot henne och hennes ledarstil. 

"Busch framstår som chefen från helvetet" skrev Expressens Viktor Barth-Kron och undrade om någon ens vill ha den vakanta tjänsten som partisekreterare så länge Busch är kvar. 

Susanne Sjöstedt i Värmlands Folkblad menar att Ebba Busch först "slängde Ingerö under bussen" och sedan riktade ett illa dolt hot även mot Skyttedal: "Budskapet är tydligt: Skyttedal ska passa sig jäkligt noga. Minsta tecken på att hon använt narkotika igen så är förtroendet förbrukat, hälsar KD-ledaren." 

Sjöstedt påpekar vidare att Busch – till skillnad från både Ingerö och Skyttedal – faktiskt är dömd för brott. "Att hennes förtroende ännu inte är förbrukat, inte minst efter den senaste veckan, är smått otroligt."

Vart tog ni vägen, alla gamla bussiga kristdemokrater?