Shekarabi vs Strömmer – en strid om påvens skägg

Ardalan Shekarabi fick snabbt mothugg på sociala medier i frågan om stärkta säkerhetsprövningar.

Text:

Bild: TT

Förre civilministern Ardalan Shekarabi (S) la upp en video på sociala medier häromdagen. Med allvarlig min berättade han att regeringen dagen före hade fattat ett beslut som skulle drabba svenskiranier "extremt hårt".  

Bakgrunden var att Säpo har sagt att människor med dubbla medborgarskap ska granskas extra i samband med säkerhetsprövningar inför tillträde av befattningar där man kan komma i kontakt med känslig information rörande rikets säkerhet. Eftersom Iran inte tillåter att man avsäger sig sitt medborgarskap så hotades svenskiranier, över hundratusen personer, att utestängas från sådana tjänster, resonerade Shekarabi. 

Många hängde på. Varför rapporterade inte medierna om saken? Då gav sig justitieminister Gunnar Strömmer (M) in i samtalet och mästrade S-politikern.  

”Ja du, Ardalan. Det är nu (minst) andra gången du i mycket högt tonläge sprider direkt felaktiga uppgifter i denna fråga”, skrev han på Facebook.  

Sedan följde en twitterstorm där blå laget triumfatoriskt upplyste om att den aktuella frågan om stärkta säkerhetsprövningar för människor med dubbla medborgarskap minsann var ett ärende som initierades av Ardalan Shekarabis eget parti – Socialdemokraterna – då det hade regeringsmakten. 

Shekarabi rättade sig några timmar senare. Han påpekade dock att frågan fortfarande bereds i Regeringskansliet – och gladde sig åt att det ännu finns tid att stoppa förslaget.  

För om regeringen går på Säpos linje, vilket många tror, kan det mycket riktigt innebära problem för tusentals svenskar med dubbla medborgarskap, både i offentligheten och i näringslivet. Inte minst Ardalan Shekarabi själv, som har tre medborgarskap: Brittiskt, iranskt och svenskt.