Veckans bråk: Håll tyst eller gå hem

Popstjärnan Zara Larsson vägrar att vara tyst på bio. Rätt eller fel?

Text:

Bild: TT

Artisten Zara Larsson lyckades pressa upp blodtrycket på Kultursverige till oroväckande nivåer häromdagen genom ett inlägg på Tiktok. Larsson skulle gå på bio och meddelade sina följare att hon minsann inte tänkte sitta tyst under föreställningen. 

"Är inte hela poängen med att se saker i samma rum som andra att man upplever det tillsammans och skrattar och skriker och analyserar rollfigurerna medan man tittar?", undrade hon i en rant och fortsatte: 

"Om du vill sitta i tystnad som en jävla sten – gå hem!" 

Inlägget fick bland andra Göteborgs-Postens tillträdande kulturchef Johan Hilton att explodera. 

"Gud vad provocerad jag blir. En generation som håller på att pladdra sig själv till döds och tvingar oss andra att lyssna. Inte ens i biosalongen kommer man undan", twittrade han och fick eldunderstöd av Anna Andersson, kulturredaktör på Aftonbladet. 

"Blev rasande av detta klipp", skrev hon. 

Bråket blev snabbt viralt och nådde över två miljoner visningar. Tonen mot Zara Larsson var hätsk, rentav hatisk på sina håll, men företrädesvis bland så kallade boomers, inte i hennes egen primärmålgrupp.  

Då hänvisade stjärnan själv till ett uttalande av Ruben Östlund under Göteborgs filmfestival nyligen: 

"Det finns en unik aspekt med biografen; att man tittar tillsammans. Det intensifierar upplevelsen och höjer standarden på det som visas på duken", sa Östlund och tillade att han fördrog biokulturen i Frankrike och USA framför "den mer passiva publikkulturen" i Norden. 

Efter det klingade bråket snabbt av. Att läxa upp en popstjärna kan man tydligen tillåta sig på parnassen. Men vem vill ta strid med en avgudad demonregissör? 

Läs även: Den gula dyrgripen

Läs även: Tänk på barnen!