Städhjälpsfrågan har redan snurrat ett ideologiskt varv

Rätt eller fel med städhjälp? Det beror på vem du frågar.

Text:

Bild: Marko Säävälä / TT Jessica Gow / TT

Expressens reporter Sofia Clason sparkade igång valåret genom ett tungt avslöjande. I slutet av december hade polisen frihetsberövat en efterlyst kvinna hemma hos statsminister Magdalena Andersson. Kvinnan saknade uppehållstillstånd och skulle avvisas från Sverige.

Till en början rullade reaktionerna ut i bekanta hjulspår. Högern kritiserade regeringen för att vara slapp. Regeringen lade i sin tur skulden på städfirman som farit med osanning. Säpo sköt ifrån sig allt ansvar och Magdalena Andersson svarade i en intervju med GP att hon vill att myndigheterna klarlägger vad som faktiskt har hänt.

Göran Greider var arg på skuggsamhället, säkerhetspolitiska tyckare var arga på den dåliga kontrollen, Socialdemokraterna var arga på städfirman och Moderaternas Lars Beckman var som vanligt arg på något helt annat, nämligen på public service.

Gott så.

DÄR HADE HISTORIEN kunnat ebba ut, men debattörerna på sociala medier ville annorlunda. Moderaternas gruppledare Tobias Billström ville inte släppa bollen riktigt än och kritiserade därför statsministern bland annat för att inte ha kontrollerat om firman faktiskt hade kollektivavtal. Kort därefter skrev Dagens ETC:s och fackliga tidningen Arbetets ledarkrönikör Lotta Ilona Häyrynen på Twitter att hon tycker att folk ska få ha städhjälp bäst de har råd med det, så länge det inte är skattesubventionerat.

”Ska någon ha städhjälp är det väl ändå dessutom statsministern, och hon har definitivt råd att betala hela notan”.

Plötsligt hade alltså debatten om Magdalena Anderssons städhjälp snurrat ett helt ideologiskt varv. En vänsterdebattör försvarade städhjälp i hemmet medan marknadsliberala Moderaternas gruppledare Tobias Billström ville ha mer kontroll av aktörer och mer fackligt inflytande.

Veckans bråk-redaktionen lovar att fortsätta bevaka alla spänstiga ideologiska positionsförflyttningar i den politiska debatten framöver.

* * *