Veckans bråk: Alla mot Agenda

Nooshi Dadgostar intervjuas i Agenda. Sen blir kulturjournalisterna förbryllade. Fokus sammanfattar Veckans bråk.

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT

Det börjar med att Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar frågas ut i SVT:s samhällsmagasin Agenda. I den tio minuter långa intervjun ställs partiledaren bland annat till svars för det uppkomna kaoset i riksdagen. Bland annat frågar programledaren om Vänsterpartiet har ett ansvar för att Centerpartiet röstade emot regeringens budget. 

Centerpartiet har varit helt glasklart med att man kommer att få det svårt att stödja Magdalena Andersson om hon har förhandlat med Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar visste att Centern hade svårt att stödja Socialdemokraterna och V:s seger ledde till nuvarande situation, menar programledaren i Agenda. 

Nooshi Dadgostar håller helt väntat inte med om verklighetsbeskrivningen och lägger i stället skulden på Centern för att Magdalena Andersson nu styr Sverige på en oppositionsförhandlad budget.

På sociala medier är kulturjournalister förbryllade. DN:s Johan Hilton skriver att det är en »jättekonstig intervju med Dadgostar i Agenda«. Afton­bladets biträdande kulturchef Eric Rosén tycker att det låter som att Dadgostar intervjuas som partiledare för både C och V i Agenda. 

Förutom kulturjournalisterna och de vänsterpartistiska höga rösterna på Twitter är Liberalernas tidigare pressekreterare Eric Aronsson mycket störd. Han frågar sig retoriskt om det kanske är ideologi som gör att Vänsterpartiet inte vill driva igenom centerpartistisk politik i riksdagen. Fler kritiserade inte Agenda, kanske eftersom övriga partier tycker det är lite kul när fokus hamnar på andras ansvar än deras egna. 

Agenda har inte svarat på någon kritik. Kanske är det klokt eftersom man i och med svar på kritiken hade kunnat öppna en dörr för en oändlig arbetsbörda och det låter ju så här efter Agenda varje vecka.