Veckans bråk: Kritiken mot Stina Wollter

Stina Wollter har hamnat i blåsväder efter att ha delat konspirationsteorier om Israel-Hamas konflikten.

Text:

Bild: TT

Häromveckan small det till på Instagram då konstnären, kroppsaktivisten och influeraren Stina Wollter basunerade ut egna sanningar om Israel-Hamas konflikten. Hennes hundratusentals följare fick ta del av flera felaktiga påståenden. I inlägget stod det till exempel att Israel systematiskt stulit organ och hud från döda palestinier.  

DN:s ledarskribent Isobel Hadley Kamptz tog upp påståendet om organstölder och såg en koppling till klassiska antisemitiska föreställningar om judars blodtörst. Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, ansåg också att Stina Wollter spred grova antisemitiska konspirationsteorier, och att hon knöt an till den antisemitiska medeltida myten om att judar dödar och dricker kristna barns blod. 

Senare lade Stina Wollter upp ett inlägg där hon försvarade sitt agerande: “Att kritisera medias rapportering – är antisemitism. Att dela att rapporterna om Israels organstöd från palestinska kroppar är bekräftade – är hat. Att skriva att Israel bekräftat att deras helikoptrar sköt även på israeliska festivalbesökare – är att sprida konspirationer.  

Inlägget gillades av 10 000 personer – däribland Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. 

Liberalernas partiledare Johan Pehrsson kommenterade händelseförloppet på X (tidigare Twitter): “Igår skrev Stina Wollter ett uppmärksammat inlägg fyllt till bredden med antisemitism”. I dag gillar Märta Stenevi inlägget.” Han slog fast att Stenevi behövde förklara sig. 

I Aftonbladet skrev Göran Greider att det var fel av Stenevi att gilla Wollters inlägg, men han vågade samtidigt svära på att varken Wollter eller Stenevi är antisemiter.  

Märta Stenevi ursäktade sig med att hon inte läst inlägget i fråga "noggrant". Stina Wollter verkar ha tagit en paus från Instagram. 

***