Veckans bråk: Guillou vs Busch

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Ett av höstens dummaste bråk hittills började med att Jan Guillou skrev en krönika i Aftonbladet om Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Med utgångspunkt i förslaget om svenska fängelser i andra länder, som KD presenterade förra veckan, kallade Guillou partiledaren för »en elak liten fan« och anklagade henne för att gosa med extremhögern.

Krönikan fick kritik från de väntade namnen. Dagens opinionschef Frida Park tycker inte att man ska läsa och sprida texter från tidningar som »sjunker så lågt«. »Hellre en elak liten fan än en hemlig agent åt Sovjet«, skriver Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) på Twitter och partikollegan Jan Ericsson-Ubbhult passar på att påminna om att Guillou är en »vänstermiljonär«.

Än så länge är alltså bråket mellan Jan Guillou och den borgerliga offentligheten helt enligt manus. Lika väntat är det att Ivar Arpi tre dagar efter att bråket egentligen blåst förbi passar på att skicka en känga mot Guillou, men sättet han gör det på är mer oväntat. Ivar Arpi väljer nämligen att läsa formuleringen »elak liten fan« bokstavligt och vill därför passa på att belysa hur långa Busch och Guillou är. Jan Guillou är nämligen två centimeter kortare än Ebba Busch – och vem är egentligen en liten fan då?

»Den som är med i leken får leken tåla«, skriver Arpi, som enligt egen uppgift själv är »närmare två meter lång«. Hans längd hör inte hit, men veckans bråk väljer att notera den ändå.

Bråket hämtar sig aldrig efter den oväntade längdattacken på Jan Guilliou. Författaren själv har i vanlig ordning inte svarat på någon kritik, det har inte heller Ebba Busch gjort. Klokt beslut av båda, eftersom de flesta inblandade i bråket inte direkt verkar klokare efter senaste veckans bråk.