Veckans bråk: Gottegrisar går till angrepp

En ny regel infördes på Filmstaden och Sverige blev helt plötsligt Nordens argaste land.

Text:

Bild: Christine Olsson / TT

Filmstaden är landets största biografkedja. I många svenska städer har den till och med en monopolställning, företaget är en dominant på biografmarknaden. I veckan lyckades företaget ena det svenska folket på ett sätt som ingen har gjort sedan killarna i fotbollslandslaget tog sig till bronsmatch i VM 1994.

Biografen kom med ett påbud. Från och med nu är det förbjudet att ta med egna snacks till Filmstadens biografer.

Raseriet efter beskedet var enormt. Profiler från höger till vänster var upprörda. Samtliga stora svenska dagstidningar hade egna krönikor på ämnet. Regissörer ringdes upp för att få ge sin mening i frågan. I Aftonbladets chatt hävdade en användare som kallade sig för ”Rob" att alla som stod bakom förslaget antingen är betalda av Filmstaden eller en del av företaget.

"Filmstaden skjuter sig själv i foten”, dundrade Svenska Dagbladets Anna Ångström. ”Självskadebeteende”, skrev DN:s filmkrönikör Helena Lindblad. "Tondövt”, skrev regissören och programledaren Edward Af Sillén.

DEN KOLLEKTIVA ILSKAN har inte varit så stor i Sverige sedan den hyperdopade spanjoren Johan Mühlegg rånade den svenska folkhjälten Per Elofsson på OS-guldet i skidor i Salt Lake City 2002.

Till slut svarade Filmstaden på kritiken. Marknadsdirektören Helena Edlund förtydligade att det inte är aktuellt med någon visitering av biografgästerna, men att hon ändå tror att de flesta gästerna kommer att följa de nya reglerna. Det är tveksamt om hon har rätt, eftersom erkända twitterprofiler som Rebecca Uvell säger att hon minsann kommer börja smuggla in godis på bion från och med nu.

Veckans bråk-redaktionen tackar Filmstaden för veckans bråk, ett av de underhållande och märkliga bråk som vi bevakat på senare tid.