Veckans bråk: Kronprinsen som försvann

Kungen tycker att det var fel att ändra den svenska monarkins tronföljd. Det står han för.

Text:

Bild: TT

"Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag" sa kung Carl XI Gustaf  i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Det var apropå att riksdagen 1980 klubbade beslutet om kvinnlig tronföljd.

"Som förälder tycker jag det är förfärligt", sa kungen.

Helle Klein twittrade att monarken överskred vad han enligt grundlagen får uttala sig om: "Dels är det demokratividrigt, dels är det ett dissande av Victoria".

På samma plattform tolkade en områdespolis på Södermalm, Victor Adolphson kungens uttalande ur ett rättsstatsperspektiv:

"Kungen säger i aktuellt klipp att han ogillar retroaktiv lagstiftning. Han borde ha landets samlade juristkår i ryggen på den punkten."

I Aftonbladet Kultur skrev Anna Andersson att det var "okänsligt och otacksamt" av kungen att önska sig tillbaka till en tid då drottningar tvingades genomlida graviditet efter graviditet för att  "leverera det som krävdes, en kronprins."

Expressens kulturskribent Jens Liljestrand tyckte att statschefens uttalande blottade "en glimt av något djupt mänskligt i en annars uttråkat slätstruken fasad." Det handlade "om en förälder som inte förlåter."

Kungen stod på sig: "Med facit i hand och så vidare, så tycker jag fortfarande: En grundlag har jag svårt att se hur den kan verka retroaktivt."

Och skrev på Facebook att han var stolt över sin blivande efterträdare Victoria.

Läs även: Vem är den skyldige?