Veckans bråk: Vem är den skyldige?

Vänsterpartiet har tänt stubinen till ett nytt könsordsbråk. Men ingen vill erkänna sig skyldig till uttalandet.

Text:

Bild: TT

Ett nytt könsordsbråk har blossat upp i svensk politik, trettio år efter det förra. Då var det LO-basen Stig Malm som beskrev Socialdemokraternas kvinnoförbund och dess ordförande Margareta Winberg som ett "fittstim". Vilket ledde till skarpa fördömanden från bland andra Vänsterpartiets dåvarande ordförande Gudrun Schyman. Hon kallade i sin tur Stig Malm för en "pittpamp".

Den här gången är det dock V själva som tänt stubinen. I SVT-dokumentären Maktspelet som sändes förra veckan beklagar sig partiledaren Nooshi Dadgostar över att S inte röstade på V:s kandidat till tredje vice talman, utan i stället stödde Kerstin Lundgren (C).

Efter omröstningen fortsätter diskussionen bland besvikna vänsterpartister på riksdagskansliet varvid någon häver ur sig: "Vilka jävla fittor, alltså!" Men vem? Kameran är riktad mot kommunikationschefen Jenny Lindahl när orden yttras och det enda som är säkert är att de inte kom från henne. Nooshi Dadgostar syns i bakgrunden men med ryggen mot kameran, samtidigt som ytter­ligare ett par, tre personer verkar finnas i lokalerna.

Språkpolisen och journalisten Staffan Dopping ryckte ut omedelbart. V använder "ett misogynt uttryck om ogillade politiska motståndare", twittrade han. "Anses det ok?"

Så vidtog en omfattande brottsplatsundersökning på sociala medier. "Det hörs ju jättetydligt att det är Nooshi som pratar. Kom igen V, bara äg det", twittrade KD:s partisekre­terare Johan Ingerö.

"Det är alltså inte jag som säger detta. Så sprid gärna inte osanningar", kontrade Dadgostar.

Högerdebattören Chang Frick uttryckte å sin sida sympati för Nooshi Dadgostar och menade att V:s omdöme om S "är vi nog många som kan instämma i".