Veckans bråk: Kungahuset och dubbelswisharen

Ett besök på en thai-massagesalong skakar nu Kungahuset.

Text:

Bild: TT

Medan de stora mediehusen ägnade förra veckan åt att bevaka sådant som Israel-Palestina-konflikten och Miljöpartiets kongress så sysselsatte sig de som inriktar sig på journalistikens nedre regioner – skvallerpressen – åt en helt annan fråga. En kungahuset närstående person hade nämligen ”dubbelswishat” från en thai-massagesalong. För de av Fokus läsare som inte brukar besöka den sortens etablissemang kan vi berätta att ”dubbelswish” är liktydigt med misstanke om brott mot sexköpslagen. Detta då det antas visa att klienten har betalt för andra tjänster än vanlig massage. 

Men kungahusets presstjänst slingrade sig när media ringde och till sist fick Expressens Karin Olsson nog: 

”Ett av samhället allvarligaste problem i dag är att allmänheten i allt mindre utsträckning vill eller vågar hjälpa polis och åklagare med uppgifter och vittnesmål. Hovet måste föregå med det bästa av exempel”, dundrade hon i en krönika. 

Det verkar ha tagit skruv för straxt efteråt lyckades Svensk Damtidning få en intervju med släktingen i fråga, drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath. Hans förklaring till besöken på salongen var att han länge haft problem med rygg och nacke.  

När polisen sökte Sommerlath i en av kungens fastigheter nära Drottningholms slott där han är skriven fick man inte tag på honom. Ordningsmakten begärde då att få genomföra en husrannsakan, men nekades av hovet. 

– Det är för jävligt rent ut sagt, sade en av poliserna till Expressen. 

Så framkom att Sommerlath stuckit iväg utomlands för att slippa delgiving.  

– Jag valde medvetet att avvika från Sverige. I folks ögon skulle jag ändå vara en sexbrottsling, sade han till Svensk Damtidning. Han betonade också sin oskuld och beskrev hela situationen som ”absurd”. 

Om ett brott har begåtts eller inte får vi aldrig veta. Ärendet är nämligen preskriberat.

***