Veckans bråk: Ännu en front i dragqueen-kriget

Jan Jönsson (L) har trappat upp Det Stora Dragqueen-kriget till en ny nivå.

Text:

Bild: Skärmdump från Instagram / @janjoensson

Fråga en genomsnittlig stockholmare vad kommunstyrelsens ordförande heter och sannolikheten är stor att svaret blir någon variant av: ”Ingen aning!” Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) verkar dock fast besluten att kasta av sig de anonymitetens bojor som fjättrar lokalpolitikerna i stadshuset.  

I senaste valet affischerade Jönsson huvudstadens bussar med budskapet: ”Så här ser han ut. Gängens värsta fiende.” Kontrastverkan mot porträttet av Jönsson intill – tänk en blandning av körgosse och lägre tjänsteman på Socialstyrelsen – var så stor att självironin blev uppenbar. Och förra veckan tog han nästa steg genom att trappa upp Det Stora Dragqueen-kriget till en ny nivå.  

Uppklädd i full galamundering läser liberalen högt ur en bok och vänder sig sedan till tittaren. ”Sagor är inte farliga för barn och det är inte drag queens heller. Men populism och intolerans är farligt för barn. Och för vuxna”, säger han i filmen. 

Videon blev genast viral och fångades upp av internationella medier som BBC, The Times och Euronews. Och – förstås – av Jönssons politiska motståndare, inklusive Sverigedemokraternas debattlystne och frispråkige riksdagsledamot Björn Söder. 

”Behöver jag berätta att partikollegor ute i Europa hör av sig och bara skakar på huvudet? Vad håller ni på med i Sverige, är deras fråga?”, twittrade han. 

Andra inlägg var så hotfulla att Jönsson sa till TV4 att han avsåg att polisanmäla dem. Men överlag var reaktionerna, enlig sagoberättaren själv, positiva. 

”Jönssons insats är viktig, eftersom högerextremister har tagit sikte på drag queens”, skrev exempelvis Jesper Ahlin Marceta i en ledarkrönika i DN. 

***

Läs även: Arbetslinjen 2.0