Veckans bråk: Maktstriden inom Muf

Douglas Thor har valts till ny ordförande för Muf. Trots att valberedningen hade siktet inställt på förnyat förtroende för Matilda Ekeblad.

veckans-bråk

Text:

Bild: TT / Pressbild Muf

Den som letar färska bråk i dagspolitiken gör alltid klokt i att rikta blicken mot Moderaternas ungdomsförbund, Muf. Åtminstone sedan Slaget i Lycksele 1992 – då Fredrik Reinfeldt besegrade Ulf Kristersson i kampen om ordförandeposten – har Muf varit en pålitlig leverantör av uppslitande fraktionsstrider och hätska personangrepp.

Ett numera legendariskt och segdraget inbördeskrig var det mellan Pojkarna och Flickorna som började efter millennieskiftet. Där fanns bland andra nuvarande finansmarknadsministern Niklas Wykman och Jessica Rosencrantz, idag vice gruppledare för Moderaterna i Riksdagen, bland de prominenta kombattanterna.

Och nu har det hänt igen! I helgen valdes Douglas Thor oväntat till ny ordförande vid förbundsstämman på hotell Radison Blu vid Arlanda. Och det trots att Matilda Ekeblad, som tog över klubban för två år sedan efter Benjamin Dousa, var föreslagen av valberedningen och hade siktet inställt på förnyat förtroende. Omröstningen blev rafflande; 52-49.

Vad gäller då bråket den här gången? Nja, det är inte helt lätt för en utomstående att begripa. Som så ofta i partiinterna strider mumlades det på förhand om geografiska skillnader och om att ta strid mot centralstyrningen i Stockholm. Douglas Thor har varit distriktsordförande i Jönköping medan Linda Obiedzinski – som brädade sittande Dalila Alibasic i kampen om posten som förste vice ordförande – kommer från Skåne. Men som vanligt handlade det nog egentligen kort och gott om… makt.

– Man väljer att göra det till en personkonflikt i stället för att prata om sakfrågorna och börja arbeta konstruktivt för det man vill åstadkomma, sade Jacob Cernvall, ordförande på Matilda Ekeblads hemmadistrikt Östergötland, till Expressen.