Veckans bråk: Johan Pehrsons kluvna tunga

Johan Pehrson kallade SD för en "brun sörja" och bröt mot Tidöavtalet. Liberalerna har bett om ursäkt men hur många sårande ord tål Tidö-samarbetet egentligen?

Text:

Bild: TT

Att vara liberal är att vara kluven, sägs det, men det brukar gälla den egna politiken. Halvblå ekonomiskt, halvröd socialt. Parti-ledaren Johan Pehrson tycks dock kluven även till andras politik. 

Han är statsråd på SD-mandat och personkemiskt verkar han trivas med korvälskande kamraten Jimmie Åkesson. Men när Pehrson talade, som han trodde fritt ur skägget, på en liten stiftelse stod Sverigedemokraterna för "brun sörja", enligt Expressen. Deras bidrag till regeringsunderlaget var "skit", och partiet är "extrempopulistiskt".

Liberalerna bad visserligen snabbt SD om ursäkt på flera nivåer men vad hjälpte det när skiten väl träffade fläkten. SD-topparna Björn Söder och Oscar Sjöstedt gjorde kärva markeringar och påminde om sidan 3 i Tidöavtalet: Man ska tala respektfullt om varandra.

På läktarplats var förtjusningen såklart stor. "Fascinerande att ett liberalt parti väljer att släppa igenom och rösta igenom "skiten", twittrade Centerledaren Annie Lööf. Annika Strandhäll (S) menade att Pehrson sålt ut liberalismen "mot några statsrådsposter och whisky på ett slott med Jimmie Åkesson." Och S-ledaren Magdalena Andersson tänkte på en pressträff högt kring vad "Johan Pehrson egentligen tycker i den här frågan".

Lagkapten Ulf Kristersson tonade ner dramatiken. "Jag tror att Johan Pehrson har rett ut det där med SD, det är inga problem längre. Och sedan så händer det oss alla att vi uttrycker oss på ett sätt som inte blir riktigt bra."

Kanske. Men hur många sårande ord tål Tidö-samarbetet egentligen?

Läs även: Så var L igång igen