Veckans bråk: Maxad burgarkolonialism

Max klimatkompensation leder till hunger i Uganda.

Text:

Bild: TT

"Förstår Max vilken skada de gör?"

Frågan riktas av Aftonbladets ekonomikrönikör Andreas Cervenka till hamburgerkedjan Max, känd för hög svansföring när det gäller att ta socialt ansvar.  

Cervenka fortsätter: “Att vara god, eller att framstå som god, är två väldigt olika saker.” 

Bakgrunden: AB har i en granskning visat att Max – som vill kunna kalla sig “klimatneutralt” – har övertalat bönder i Uganda att plantera träd på odlingsmark.  

Men ersättningen har varit påver, vilket fördjupat fattigdom, ökat hunger och svält, lett till bortgifte av unga flickor, och fått desperata bönder att hugga ner träden och göra kol av dem... 

"Oetiska metoder", lyder omdömet från Jordens vänner i ett debattinlägg i AB och kräver att EU stoppar "Max hungerskog", vilken de ser som skräckexempel på “klimatkompensationens ofta katastrofala konsekvenser för både människor och miljö".  

“Greenwashing” och “grön kolonialism” är andra ord som används. 

På Linkedin skriver professor Flora Hajdu på Sveriges Lantbruksuniversitet, som forskat i saken, att “det finns mycket att ifrågasätta med trädplanteringsprojekt i Afrika som ska 'kompensera' för våra utsläpp här i Sverige”. 

“Självklart allvarligt”, kommenterar ​​klimatminister Romina Pourmokthari i AB och efterlyser “hårdare granskning” av klimatkompensationsågärder. 

Max hållbarhetschef Kaj Török lovar nu att en oberoende utredning ska tillsättas. Vidare plockar företaget bort en reklamfilm, där man stolt beskriver sitt klimatarbete. 

För tio år sedan skojade twitterkontot Alexander Kahns med Max. Till en bild på "crispy fries" skrev han: "More like Crispy Lies". 

En närmast profetisk tweet! 

***

Läs även: Lappskojs på DN