Veckans bråk: Moderaterna slingrar sig

Det mest uppmärksammade brottet i Sverige i år är ett fall av ålfiske från 2021.

Text:

Bild: TT

Socialdemokraterna har KU-anmält statsminister Ulf Kristersson på grund av hans yrkesmässiga kopplingar till kriminella. Låter det överdrivet? Döm själv:

Sommaren 2021 togs PM Nilsson, då politisk redaktör på Dagens Industri, på bar gärning när han fiskade ål i Blekinges skärgård. Ålfiske utan tillstånd är förbjudet och för Havs- och vattenmyndigheten, samt si polisförhör, påstod Nilsson att han var ute och plockade skräp.

Sedan dess har PM Nilsson blivit statssekreterare hos Ulf Kristersson – och ångrat lögnen. Efter jul ringde han polisen, ändrade sina uppgifter och accepterade ett strafföreläggande på 38 800 kronor. "Det är bättre att säga som det är", skrev han på Facebook.

Historien gjorde det svårt för landets ledarskribenter och twitterati att välja mellan indignation och ordvitsar. SvD:s Tove Lifvendahl kallade Nilsson för ett "ålahue" medan Arbetets Helle Klein föreslog att Rosenbad döps om till Saragassohavet samt twittrade:

"Vi ska få ordning på brotten, sa Ulf Kristersson och anställde en tjuvfiskare till statssekreterare. Och PM Nilsson gick ål in."

Ulf Kristersson krishanterade så gott han kunde i SVT:

– Många människor som är mitt i livet har någon gång begått dumheter som de i efterhand tycker är dåliga. Den som är helt fri från skuld kan kasta den första stenen.

MP:s Märta Stenevi tyckte Kristersson signalerar att "det är lugnt att ljuga för polisen. Åtminstone om man är vit, välbetald och moderat" medan kollegan Per Bolund krävde Nilssons avgång. S ville förstås inte vara sämre – därav KU-anmälan.

– Med tanke på de problem vi har med grov brottslighet i Sverige är det oacceptabelt att statsministerns statssekreterare ljuger för polisen, sa Ardalan Shekarabi (S).

Läs även: Den gula dyrgripen

Läs även: Maktstriden inom Muf