Veckans bråk: Palestinakonferensen

Att Jamal El-Haj gick på Palestinakonferens i helgen uppskattades inte.

Text:

Bild: Skärmdump från direktsändning på Facebook

Riksdagsmannen Jamal El-Haj gick på Palestinakonferens i Malmö i helgen. Det skulle han inte ha gjort. I fredags avslöjade nämligen Sydsvenskan att konferensens ordförande Amin Abu Rashid har kopplingar till den terrorstämplade islamistgruppen Hamas. 

Detta fick El-Hajs parti, Socialdemokraterna, att byta fot och lämna återbud. I likhet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet drog S tillbaka sin medverkan och avrådde även medlemmarna från att närvara. Men Jamal El-Haj lyssnade inte på det örat, utan gick dit ändå och höll dessutom tal på konferensen. Vilket självklart uppmärksammades omedelbart i sociala medier. 

”Det är mycket allvarligt att en ledamot av Sveriges riksdag talar på en konferens med kopplingar till en terroristorganisation”, sade statsvetaren Daniel Schatz. 

Media gick igång och sökte El-Haj för att fråga om hans medverkan och syn på Hamas. Politikern höll sig undan men svarade i ett lååångt inlägg på Facebook. 

”Försöken att därmed även koppla mig till Hamas på grund av mitt deltagande, i det jag upplevde var en enda stor folkfest, anser jag vara en guilt-by-association”, skrev han bland annat. 

Det räckte emellertid inte för att blidka Expressens ledarredaktion: 

”Om inte Jamal El-Haj har vett nog att inse allvaret i vad han gjort måste Magdalena Andersson sparka ut honom ur partiet. Annars förlorar Socialdemokraterna all sin trovärdighet i de här frågorna”, dundrade tidningen i en ledare. 

Hur S partiledare tänker hantera stinkbomben är oklart men det finns en förväntan även internt om en skarp reprimand eller rent av uteslutning: 

”Om partiet inte gör något nu så sänder det en signal till andra ledamöter att man kan sätta andra intressen före partiets. Det är oacceptabelt”, säger en källa inom S till Aftonbladet. 

***