Veckans bråk: Rolig podcast eller antisemitiskt dravel?

Text:

Bild: TT

Under söndagen lyssnar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på Aftonbladet Kulturs humorpodcast »Stormens utveckling«, där komikern och kulturskribenten Ola Söderholm diskuterar kritik mot den svenska coronastrategin med komikerkollegan Jonatan Unge.

I podden pratar Ola Söderholm om återkommande kritik mot den svenska strategin med perspektivet att svenskar är mer mottagliga för social ingenjörskonst än medborgare i många andra länder. Han säger också att »påfallande många av kritikerna i Sverige är sådana som har invandrarbakgrund. Eller judisk bakgrund, typ Wolodarski och Göran Rosenberg«.

Wolodarski uppskattar inte diskussionen. Han kallar podcasten för »dravel« och skriver på Twitter att det handlar om antisemitism. »Lätt för majoriteter att göra sig lustiga på minoriteters bekostnad. Men antisemitiska figurer är inte skojiga«, skriver han och får eldunderstöd av Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Svante Weyler i en DN-text.

Ola Söderholms kollega Jonatan Unge säger att han hört att Ola Söderholm sagt något avskyvärt och antisemitiskt, men att han inte vet vad eftersom han aldrig lyssnar på podden efter att den släppts eller på Ola Söderholm under inspelningen. Inte heller har han märkt av Olas judehat i vardagen:

»Där är det uppenbart att jag pratar skämtsamt om att svenskar med svensk bakgrund skulle vara så marinerade i någon slags Myrdal-social ingenjörskonst att de har en kognitiv spärr som gör dem oförmögna att ta in kritikernas perspektiv. Och det skulle vara hotfullt exkluderande?«

Vi lär få anledning att återkomma i bråket senare, mest troligt efter Peter Wolodarskis nästa söndagskrönika.