Veckans bråk: Sminka en gris?

Text:

Bild: TT

Den som säger att svensk inrikespolitisk debatt är förutsägbar såg nog inte när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i veckan lade upp en bild på sig själv i grismask på sociala medier. Greppet var nytt men genomslagskraften begränsad eftersom syftet bakom bilden inte var helt tydligt för en utomstående.

Upprinnelsen till selfien på Jimmie Åkesson i en grismask var i alla fall att försvarsminister Peter Hultqvist (S) skrev en ledare i Dala-Demokraten där han kritiserade SD, KD och M och menade att »högerextremism inte går att tämja«. Dessutom: »Hur mycket man än sminkar en gris så är det fortfarande en gris.«

Jimmie Åkesson svarade alltså med att lägga upp en bild på sig själv i grismask. »SVERIGEDEMOKRATER ÄR GRISAR?« frågade han sig först och menade att liknelsen inte var särskilt god ton.

Peter Hultqvist gjorde som alla offentliga debattörer i Sverige älskar att göra och tog bråket en vända till, den här gången på Aftonbladets debattsida. »Så länge Åkesson får kritik åker offerkoftan på«, skrev han och kritiserar företrädare för att delta i produktioner som SwebbTV och Exakt24, och fortsatte:

»Det är väl som sagt synd om SD som alltid blir missförstådda. Att slinka undan och slippa stå till svars och samtidigt försöka hålla den högerextrema elden levande tycks vara SD:s sätt att vara.« Slöseriombudsmannen Josefin Utas menar att Socialdemokraterna sysslar med klassförakt eftersom SwebbTV är ett initiativ från »vanliga människor«. Jimmie Åkesson har fortfarande inte svarat på krönikan.