Veckans bråk: Svenska flaggan väcker debatt

Sociala medier fylldes omedelbart av fördömanden när Joakim Lamotte filmade studenter med utländska flaggor.

Text:

Bild: TT

Så har vi kommit till den tid på året då den svenska flaggan väcker som mest debatt, nämligen den då syrenerna blommar och nationaldagen och skolavslutningen firas runt om i landet. I år kanske lite extra upptrissat eftersom det är precis 500 år sedan Gustav Vasa valdes till rikets konung i Strängnäs.  

Hursomhelst var det den kontroversielle youtubern Joakim Lamotte som satte ingång lavinen denna gång genom att fråga firande studenter i Göteborg vilka flaggor de viftade med. ”Fuck Sweden”, sa en tjej med kurdisk flagga och när Lamotte ville veta varför hon inte hade en svensk dito möttes han av motfrågan: ”Är du rasist, eller?”.  

Sociala medier fylldes omedelbart av fördömanden. Både av stundenterna för vad som uppfattades vara bristande tacksamhet mot Sverige och av Lamotte för hans provokativa arbetsmetoder. 

”Det var ett fullkomligt bisarrt ögonblick, löjeväckande i sitt auktoritära tonfall, också för de knakelibraklåtande alternativmedierna”, skrev exempelvis Göteborgs-Postens kulturredaktör Johan Hilton. 

”Ingen förväntar sig att en studentfirare ska vara mogen och nyanserad. Den verkliga frågan är varför vuxna män springer runt och trakasserar tonåringar på deras lyckliga dag?”, undrade Lisa Magnusson, ledarskribent i Dagens Nyheter.  

I samma tidning bekände sedan krönikören Alex Schulman att han innerst inne skämdes över att han blev lite sårad över att studenterna inte ville veta av den blågula flaggan. Men samtidigt var han tvehågsen och ville gärna se något slags tecken på tacksamhet gentemot ett land som tagit emot människor på flykt och gett dem en utbildning. 

”Det är värdefullt för Sverige att du är här – och kanske är det värdefullt för dig att vara en del av Sverige?”, skrev Schulman.  

***

Läs även: Palestinakonferensen