Veckans bråk: ”Tjafsa aldrig med Botkyrka”

Under ett partimöte förra veckan röstades Ebba Östlin bort som lokal gruppledare för Socialdemokraterna. Nu har kuppen utlöst en storm på sociala medier.

Text:

Bild: TT

Artisten Dogge Doggelito varnade redan på nittiotalet: "Tjafsa aldrig med Botkyrka Stylee", sjöng han.  Men kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) verkar inte ha lyssnat. "I kväll har mitt parti röstat om mitt förtroende. (…) Resultatet blev 88 personer för och 91 personer emot", skrev hon på Facebook i söndags. 

Enligt Aftonbladet tvingades Östlin bort i en kupp. Röstboskap som hade snabbvärvats till S dök upp på partimötet med ett enda syfte – Östlin skulle bort från posten som kommunstyrelsens ordförande. Och bland dem med plötsligt uppflammande socialdemokratisk vurm fanns, enligt tidningen, dels många som knappt kunde svenska, dels ett antal gängkriminella, vissa med kopplingar till det ökända Vårbynätverket.  

Kuppmakarna var värvade av den lokala ABF-föreningen, en rörelse med starka band till S. Östlin har nämligen drivit igenom att sju fritidshem som ABF drev lokalt stängdes ner förra året. Detta efter avslöjanden om att där kryllade av kriminell aktivitet – våldsdåd, vapen, knarkaffärer samt närvaro av gangsters iklädda skyddsväst.  

Kuppen utlöste förstås en storm på sociala medier. "Östlin har rakryggat tagit strid i praktiken för det som partiet har lovat i teorin. Respekt från oss!", twittrade S-profilen Ann-Sofie Hermansson från Göteborg. På högerflanken kunde dock en viss skadeglädje noteras. Detta är "ett utmärkt exempel på att (S) nu själva får skörda frukten av sin egen politik", twittrade Jessica Stegrud, riksdagsledamot för SD. 

Och Oisín Cantwell ställde denna tankeväckande frågan i en krönika i Aftonbladet: "Vad händer med Botkyrka om en socialdemokrat som står i tacksamhetsskuld till Vårbynätverket tar över?" 

Läs även: Den gula dyrgripen