Veckans bråk: Veganmat på Göteborgs förskolor – en vattendelare

Text:

Bild: TT

Medan världen fortsätter att oroa sig för coronavirusets framfart ägnar sig Göteborg som vanligt åt någonting helt annat.

Kort sammanfattning: Göteborgs förskoleförvaltning beslutade sig för att inte längre erbjuda vegansk kost på Göteborgs kommunala förskolor. Skälet, enligt förvaltningens utbildningschef Hans Wettby, var näringsmässigt. De kan inte garantera en näringsriktig kost för barn om den ska vara vegansk, menade han och hänvisade till Livsmedelsverkets rekommendationer.

Det här fick både veganer och kritiker att gå i taket. En förälder till en 2-åring som aldrig smakat kött eller mejeriprodukter oroades av beslutet och tyckte att det inte var särskilt progressivt. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ var snabbt ute och fördömde beslutet.
»Att tvinga på barn som äter veganskt hemma en annan kost i förskolan kommer att leda till problem«, sa fullmäktige­ledamoten Stina Svens­-
son
(Fi) till GP.

Inte heller Livsmedelsverket förstod vad Göteborg höll på med. Det finns nämligen inga nationella rekommendationer mot vegansk kost på förskolor så länge barnen erbjuds berikade livsmedel som exempelvis havre- eller sojamjölk.
Kort därefter backade kommunen från beslutet. Först sköts införandet fram från den 1 april till den 1 augusti, men senare beslutade sig förvaltningen för att riva upp beslutet. Förskolenämndens ordförande Hakan Önal (M) sa att kommunen hade »en kunskapslucka i den här frågan«. Man ska nu utreda veganfrågan vidare innan ett definitivt beslut tas.

Föräldern till 2-åringen kallade beslutet för »lugnande« och menade att Göteborg som stad är tillbaka på rätt väg igen. Vi lär få anledning att återkomma i frågan närmare valtider.