Veckans bråk: Vem ska granska granskarna?

"En opartisk granskning av journalister behövs", twittrade Vois vd. Snarstuckenheten i Mediesverige gjorde sig omedelbart påmind.

Text:

För ett par veckor sedan avslöjade Dagens industri att elsparksföretaget Voi har den ryska affärsmannen Alexander Eliseev i ägarkretsen. Han är både storägare och styrelseordförande i ett fraktbolag som delägs av den ryska staten och som dessutom har gjort affärer med en sanktionslistad oligark.

Ett par veckor senare twittrade Vois vd Fredrik Hjelm om journalistik. Han hade tillsammans med en vän (som är vd på betaljätten Klarna) kommit fram till att det behövs någon typ av opartisk granskning av journalister eftersom sådana använder ett »cart blanche« som andra i samhället inte har. Journalister kan, enligt Fredrik Hjelm, skriva »vad de vill« och »vinkla hur de vill«. Han tycker därför att det borde finnas en plattform där den som granskats ska kunna lägga upp ett svar på artikeln: »De har säkert massor av regler att följa, jag vet inte, men de använder carte blanche ofta«, skrev han på twitter och föreslog också att läsarna ska kunna ranka journalisterna baserat på deras ärlighet.

Inte oväntat gjorde Mediesverige enad front mot Hjelms idéer. Granska journalister!? Vad hittar de på härnäst?

»Journalister har en frihet som andra inte har eftersom journalister fyller en funktion som andra inte gör. Att klaga på pressfriheten är lite som att klaga på att brandmän har rätt att slå in dörrar även om du inte har det«, twittrade exempelvis journalisten Loukas Christodolou.

»Beviset för att Sverige behöver mer jante: Hjärnorna bakom Voi och Klarna tror att de har kommit på en ny och briljant idé. Idén: Avskaffa yttrandefriheten«, menade tidningen Ångermanlands politiska redaktör Jonas    Bergström.

Den eviga frågan om vem som ska granska granskarna lär förbli obesvarad ett bra tag till.

***