Veckans bråk: Pajkastning i krigets skugga

Vad händer när en säkerhetspolitisk kris ska avhandlas på twitter? Det går precis lika dåligt som man kunde ha trott på förhand.

Text:

Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Allt började på Magdalena Anderssons presskonferens den 23 februari, dagen innan Vladimir Putins Ryssland gick in storskaligt i Ukraina, men redan hade erkänt Luhansk och Donetsk som självständiga republiker. Och dessutom skickat in trupper till områdena.

På presskonferensen ville inte Magdalena Andersson först använda ordet invasion och förklarade det senare i radio med att hon behövde tydliga bevis för att ryska trupper var på ukrainsk mark. På presskonferensen fick hon ett par frågor om hur hon skulle beskriva Rysslands agerande, men svarade undvikande.

Det fick partisterna att veva igång. Den av Moderaterna anställda twitter-profilen Susanna Silverskiöld klippte ut några av Magdalena Anderssons svar från presskonferensen som hade det gemensamt att de inte framställde statsministern i särskilt god dager. Klippet delades senare av bland annat Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell som frågade sig »men vad är detta?«.

Och den tidigare Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, även han moderat, kallade klippet för »befängt«.

Motståndarsidan blev naturligtvis rasande. Tidningen Ångermanlands politiske redaktör Jonas Bergström dundrade »desinformation mot Sveriges statsminister mitt i en säkerhetspolitisk kris från en anställd på M:s kommunikationsavdelning«. Och Anders Lindberg, chef för Aftonbladets ledarsida som sällan kan låta bli ett rejält ordslagsmål, kallade agerandet för »absurt«.

Så när Ryssland väl invaderade Ukraina dagen efter – det första kriget i Mellaneuropa på över 75 år – bråkade regeringen och oppositionen redan med varandra om vem av dem som gjorde fel.

***

Läs fler "Veckans bråk":

Prenumerera på Fokus här.