Veckans bråk: Littorin uppe i ringen igen

Sven Otto Littorins bolag granskades. Då bad han tidningen uppmärksamma att reportern har samiskt påbrå. Sedan bröt det loss.

Text:

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Aftonbladet publicerade förra veckan en granskning av Beowulf Mining, ett bolag som vill öppna en gruva i Kalak i Jokkmokks kommun. Investeringen ska skapa 500 arbetstillfällen direkt och indirekt, är förhoppningen. Enligt granskningen finns inte tillräckligt med pengar i bolaget för att finansiera gruvsatsningen. Aftonbladet påstod vidare att Beowulf fungerar som delägare i ett brevlådeföretag med säte på Brittiska Jungfruöarna. 

Beowulfs aktie störtdök efter publiceringen och styrelseordförande Sven Otto Littorin – en gång i tiden minister i Fredrik Reinfeldts regering – upprördes av både granskningen och reportern Frida Sundkvist. Först skrev han att artikeln innehöll felaktigheter och sedan uppmärksammade han att reportern har samisk bakgrund, vilket han tyckte gjorde henne till part i målet. 

”Ni har glömt upplysa läsarna om reporterns samiska bakgrund som naturligtvis hade varit en intressant information för läsarna”, skrev han i ett mejl till Aftonbladet. 

”Om jag tolkar Sven Otto Littorin rätt menar han att vår reporter är diskvalificerad från att skriva om det här på grund av hennes påstådda etniska bakgrund? Det kan jag tycka är ett ganska anmärkningsvärt uttalande. Man kan undra hur en sådan redovisning skulle se ut?”, sa Aftonbladets ställföreträdande utgivare Martin Schori till den egna tidningen.

”Mycket har jag varit med om de senaste månaderna. Men detta med en attack på min bakgrund är ju nytt”, kommenterade Frida Sundkvist själv. 

Efter det ångrade sig Littorin och kontaktade sametinget, bad reportern om ursäkt och skrev ett nytt inlägg.

”Ibland blir det fel och den här gången blev det verkligen det”, lät det nya budskapet och från kommentarsfältet tog han med sig livsrådet: ”Håll käften när du blir förbannad.”

Det senare är dock inget som Veckans bråk-redaktionen hoppas får fäste i bredare kretsar. Ty vad ska vi då skriva om framöver?

***

Läs fler ”Veckans bråk”:

Prenumerera på Fokus här.