Smörjmedlet för alla situationer

Etanolen fyller sin funktion i livets alla situationer. Nu ännu en.

Text:

Toppbild: Fredrik Persson/TT

Toppbild: Fredrik Persson/TT

Två kolatomer, sex väteatomer och så lite syre. Det kan vara allt som krävs för att den mest tystlåtne ska låta orden flöda fritt. Det kan driva bilar, konservera livsmedel, och rena sår. Till och med öka tillväxten i ett land, som Kort Sagt-redaktionen kunde rapportera om förra veckan. Vi pratar såklart om etanol, i dagligt tal även kallat sprit. Baksidorna med etanolen är många, men användningsområdena desto fler. Nu har japanska forskare hittat ännu en funktion för den rusframkallande föreningen.

Klimatförändringar kommer göra perioder av långvarig torka vanligare, och forskare vid forskningsinstitutet Riken norr om Tokyo ville hitta ett sätt att skydda ris- och veteplantor från uttorkningsskador. I dag lider 345 miljoner människor av akut näringsbrist enligt FN:s världslivsmedelsprogram WFP, och utbredd torka riskerar att förvärra livsmedelskrisen. Forskarna upptäckte att plantor som besprutats med etanol klarade sig hela två veckor utan vatten. Av de besprutade plantorna överlevde 75 procent torkperioden. Som jämförelse klarade sig mindre än fem procent av de obehandlade plantorna.

Veteplantor efter två veckors torka. De vänstra i jord förbehandlad med bara vatten, de högra med 3 procent etanol.

Etanolen fick växterna att försluta bladens porer, vilket förhindrade avdunstning av vatten. Dessutom nyttjade plantorna etanolen till att producera socker och därmed hålla fotosyntesen igång. Forskarna fann att de besprutade växterna uppvisade samma beteende som växter som genmodifierats för att klara torkperioder.

”Utvecklingen av teknik som kan minska skador orsakade av torka är avgörande för att säkerställa en hållbar livsmedelsförsörjning för den ökande globala befolkningen”, skriver forskarna i Plant & Cell Physiology.

Om en flaska halvböj över bladen räcker för att hålla krukväxterna hemma vid liv under semestern låter dock Kort Sagt-redaktionen vara osagt.

Text:

Toppbild: Fredrik Persson/TT