Redaktionsbloggen

Himmelsk frid?

19 år efter Himmelska fridens torg talar man tyst om massakern i Peking.

När DN:s Torbjörn Pettersson ger sig ut på stan för att fråga folk om tragedin där minst 600 personer dödades den 4 juni 1989 får han undflyende eller uppriktigt okunniga svar. Vissa minns luddigt något om ett uppror, andra påstår sig inte ens veta att något speciellt hände den 4 juni 1989.

Regimen verkar ha lyckats väl med att förpassa sitt övergepp förbi historieskrivningen och rätt in i glömskan. På TIME's Kinablogg skriver Simon Elegant också om att de unga i Kina har en väldigt dimmig bild av vad som hände eftersom ämnet är totalförbjudet i all offentlig debatt.

Nu är lyckligtvis inte kunskapen om detta lika låg i vår del av världen, läs mer här, här och här. Men bara för sakens skull:

Över 600 dödades på Himmelska fridens torg.

Upp emot 2000 personer dödades totalt i Peking och i andra städer dagarna kring den 4 juni.

Enligt Human Rights Watch uppskattas 130 personer från demonstrationerna fortfarande sitta i fängelse.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera