Makten framför allt

Text:

Foto:  Janerik Henriksson/TT

»Det är jag som äger banken«, förklarade riksgäldsdirektör [[Bo Lundgren]] när han först stoppades av vakten på Carnegie, banken som ett par timmar tidigare tagits över av Riksgälden.

Finanskrisen har inte bara raserat rikedomar, den har också ruckat på maktbalansen mellan ekonomi och politik. Ett par decennier av avregleringar har de senaste veckorna ersatts av stödpaket, bonusförbud och tal om en ny ekonomisk världsordning. Torbjörn Nilsson dyker i det här numret djupt ner i historien och teorierna för att få svar på vilka som har den yttersta makten, politikerna eller ekonomerna.

Spåren av finanskrisen märks tydligt på Fokus lista över Sveriges mäktigaste 2008. Finansminister [[Anders Borg]] kniper förstaplatsen från sin egen chef och förra årets etta, [[Fredrik Reinfeldt]]. Och Bo Lundgren, som tvingades avgå som moderatledare under förödmjukande former, tar sig in på listan, trots att vi inte hann ge honom extrapoäng för måndagens räd.

Till sist vill vi gratulera vår AD Martin Johansson som tilldelats Matbloggpriset 2008. Jo, ni läste rätt. Mellan pressläggningarna skriver han om surdeg på paindemartin.blogspot.com.