»Det pris som jag nu instiftat heter Pol Pot-priset.«

Text: Elsa Westerstad

Det var tyst bra länge i media efter att Fokus publicerat artikeln om Jan Myrdals stora Leninpris som tilldelats religionshistorikern Mattias Gardell. Men så kom historikern, författaren och den blivande ständige sekreteraren i Svenska Akademien Peter Englund och styrde upp det hela. På sin blogg lanserade han Pol Pot-priset – en vink till Jan Myrdal som sett mellan fingrarna på Röda khmerernas massmord i Kambodja – och lät meddela att hans två katter också satt i juryn.

Peter Englund gav sitt pris, en miljard mark i 1923 års penningvärde, till Mattias Gardell. Han lät meddela att pristagaren blir densamma även nästa år »förutsatt att det inte dyker upp någon akademiker som är än mer naiv och historielös, men det förefaller osannolikt«.

Det är lite ironiskt att det är först när Peter Englund ger sin syn på Lenin/Myrdal-saken som tidningarnas kultursidor vaknar och för vidare TT:s telegram: »Peter Englund kritiserar Gardell.«

Jag kommer att tänka på en intervju i DN På stan från i februari där journalisten frågar Uppsala-bon Peter Englund varför han valt att inte bo i Stockholm. Han ställer en motfråga: »Varför bor du inte i Berlin?«

Det var motfrågan kulturfolket – och Mattias Gardell – nog aldrig ställde sig. Lenin? Myrdal? Ära?

Läs artikeln »Kulturelitens kärlek till Lenin«.