Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
italien Veckans reportage

Fler legaliserar

Våren 2009 skulle kriget mot narkotikan vara vunnet. I stället är världen på väg att lämna nolltoleransen.

I mars tillsatte Köpenhamns Borgerrepræsentation en utredning för att undersöka möjligheterna att avkriminalisera hasch. Samma vecka gav tidskriften The Economist ut ett temanummer där man argumenterade för »den minst dåliga lösningen« på knarkproblemet: en allmän legalisering.

Redan månaden dessförinnan hade ett lagförslag om att legalisera marijuana lagts i Kalifornien. Samtidigt presenterade tre ex-presidenter – Mexicos Ernesto Zedillo, Colombias César Gaviria och Brasiliens Fernando Henrique Cardoso – en rapport som förespråkade ett skifte i den internationella narkotikapolitiken: från hårda tag mot handeln till fokus på folkhälsa och legalisering av cannabis. Hur kunde det bli så här? Våren 2009 var ju tänkt som en milstolpe i kriget mot narkotika.

FN-kommissionen, som 1998 satte upp målet »en drogfri värld«, skulle träffas i Wien för att anta en ny deklaration. Enligt planen borde man efter elva års arbete ha gjort »betydande framsteg«. I stället konstaterade en EU-rapport att knarkproblemet inte hade lindrats, utan tvärtom förvärrats i delar av världen. På mötet i Wien argumenterade en rad talare för att ersätta nolltoleranslinjen med en inriktning på skademinskande åtgärder.

Alla EU-länder utom två ville att uttrycket »harm reduction« skulle stå med i deklarationen. De blev nedröstade med knapp marginal. Den restriktiva politiken förespråkas fortfarande av bland annat USA, Kina, Indien, Ryssland – och Sverige.

– Jag ser med oro på utvecklingen. Om alltför många länder börjar föra en annan politik blir det svårt att upprätthålla den svenska linjen, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Sedan 60-talet har den internationella narkotikapolitiken varit inriktad på förbud. Principen har varit att kriminalisera och bekämpa alla led, från produktion och distribution till bruk och innehav. Ett av de länder som satsat hårdast på denna policy är Sverige. Politiken har dock kritiserats för att missgynna tredje världen, motverka kamp mot sjukdomar och vara ett allmänt slöseri med resurser.

Sakta har stödet för den hårda linjen minskat till förmån för en politik av holländsk modell. Narkotika ses där som en fråga om folkhälsa, inte kriminalitet. Följaktligen riktar man in sig på att minska de samhälleliga skadorna. Man skiljer på »lätta« och »tunga« droger, och prioriterar att motarbeta de tunga. Nu rör sig även många av Sveriges bundsförvanter mot en politik baserad på skademinskning.

I USA har Barack Obama utsett polisen Gil Kerlikowske, som förespråkar sprutbytesprogram, till sin nya »drogtsar«. I Norge har sjukvården infört så kallade säkra injektionsrum. Maria Larsson har däremot ingen ambition att omvärdera den svenska politiken. Regeringen har snarast satsat på ännu hårdare tag, bland annat med förslag om att tillåta drogtest på barn under femton år.

– Vårt mål måste vara att hjälpa personer ut ur missbruk. Att erbjuda injektionsrum är bara att underlätta fortsatt bruk. Jag tycker att det är att kapitulera, säger hon.

Varför minskar då stödet för den svenska linjen? Helt enkelt för att den inte fungerar, svarar Ted Goldberg, professor i sociologi på Högskolan i Gävle:

– Vår politik bygger på en felaktig teori om att droger har en närmast magisk makt över människor. Därför satsar vi på att till varje pris se till att ingen använder droger. Vi borde i stället koncentrera oss på att minska marginaliseringen i samhället. Det är bland dem som står utanför som de tunga missbrukarna rekryteras, säger han.

I oktober konstaterade en studie från Folkhälsoinstitutet att »det är slående i vilken liten utsträckning« narkotikapolitiken baseras på vetenskap. Bilden bekräftas av socialdemokraten Björn Fries, som mellan 2002 och 2007 var regeringens narkotikasamordnare. Han menar att den svenska synen på droger ibland baseras mer på magkänsla än kunnande:

– Många verkar se det som att om man bryr sig om människor i missbruk så skickar man signaler att det är okej att hålla på med droger. Debatten handlar ofta om att vi antingen ska jobba som i Sverige eller »ge upp« och ägna oss åt harm reduction.

Samtidigt antyder statistiken att Sverige lyckas med sin politik. Dödligheten bland missbrukare är visserligen relativt hög, men sett till antalet unga som testar droger är Sverige nästan bäst i klassen. Bland svenska 16-åringar uppger bara sju procent att de har provat cannabis, att jämföra med det europeiska snittet på 19 procent. Per Johansson är generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS. Han tolkar siffrorna som att förbudslinjen är framgångsrik.

– Det finns en bild av att man bara behöver trycka på harm reduction-knappen, så löser sig allt. Men undersökningar visar att restriktioner funkar. Om man gör det svårt för folk att knarka så knarkar de mindre, säger han.

Den internationella trenden handlar dock inte bara om skademinskning, utan även om en mer tillåtande syn på hasch och marijuana. Tretton amerikanska delstater tillåter nu »medicinskt bruk« av cannabis. I Europa har flera länder sänkt straffen för cannabisanvändning eller legaliserat innehav för personligt bruk. Utredningen om att avkriminalisera hasch i Köpenhamn tillsattes på initiativ av socialdemokraten Thor Grønlykke. Han säger att målet är att komma åt den våldsamma gängkriminaliteten, som är kopplad till cannabismarknaden.

– I fem år har vi gjort en intensiv insats för att begränsa handeln i Christiania, men utan resultat. Vi tror att en legalisering och kommersialisering av haschmarknaden kan komma åt problemen på ett mer effektivt sätt.

Maria Larsson köper inte argumentationen.

– Vad man ser i de länder som har legaliserat är att det leder till mer narkotika och fler missbrukare. Vi får inte ge upp och börja legalisera det ena efter det andra. Även cannabis leder till bestående skador, säger hon.

I Sverige finns definitivt ingen politisk vilja att legalisera cannabis. Sedan 2004 har Rikskriminalen tvärtom satsat extra hårt på den gröna örten. Genom det så kallade Nationella cannabisprojektet har man försökt komma åt distributionen av hasch och marijuana. Thor Grønlykke poängterar att han inte tycker att människor ska röka hasch. Däremot anser han att en restriktiv politik riskerar att förväxla mål med medel:

– Den litteratur som finns på området tyder på att man inte får önskad effekt bara genom att kriminalisera. Vi tycker att det är viktigare att begränsa problemen för samhället än att benhårt hålla fast vid vår politik.

Mer ur reportaget: Det stora nederlaget, Framgångsrik satsning läggs ner

32 thoughts on “Fler legaliserar

 1. Knarkeet skriver:

  Låt fan folk knarka om de vill det. Är ju ändå mkt mer skit som händer pga alkohol. Av droger blir man trevlig och lugn.

 2. Lella Gislén skriver:

  Men det finns faktiskt politiker som vill förändra drogpolitiken i Sverige. Vi måste helt enkelt rösta på personer som vill det! Jag har försökt researcha lite.. De politiker som är mer liberala i frågan om att legalisera eller avkriminalisera cannabis är:

  Elina Linna – V
  Eva Olofsson – V
  Lena Olsson – V
  Alice Åström – V (dessa lär ha lämnat in en motion till riksdagen ang. en avkriminalisering av narkotika)

  Annika Beijbom – FP
  Alexander Bard – FP

  Tobias Gillberg – C
  Johan Hedin – C
  Fredrick Federley – C

  Hjälp gärna till att utöka och komplettera listan! Jag är säker på att det finns fler!

 3. Alkohol vs Cannabis. skriver:

  Svergies drogpolitik. ”Suck”.

  Alla politiker sitter och pratar på att Cannabis är dåligt, medans de själva sitter å dricker alkohol.
  Alkohol är så otroligt mycket farligare än Cannabis, det kan ni inte ens erkänna själva. Ni alla har en liten ”Svensson alkoholist” i er, som den största delen av Sveriges befolkning har.

  Det värsta är att ni sitter och snackar emot er själva hela tiden, när ni knappt vet ett skvatt om ”drogen Cannabis”.

  En legalisering hade gett Sverige fördelar.

  B.l.a så hade staten tjänat ENORMT mycket med pengar, Drogmissbruket hade minskat (Tyngre droger).

  Inte ett enda dödsfall har bekräftats av Cannabis NÅGONSIN.

  Hur många liv har inte alkoholen tagit?
  Hur många brott, mord, osv begås när folk är påverkade av alkohol, jo många.
  Med Cannabis så får u ro i kroppen, och mår bra.

  Jag säger inte att Cannabis är helt ofarligt, men Sveriges hantering är så otroligt pinsam, och att dess politiker tro sig vet så mycket om växten, då de inte vet något om den själv.

  Så varför inte låta en legalisering ske?

 4. breding skriver:

  ”I oktober konstaterade en studie från Folkhälsoinstitutet att »det är slående i vilken liten utsträckning« narkotikapolitiken baseras på vetenskap. Bilden bekräftas av socialdemokraten Björn Fries, som mellan 2002 och 2007 var regeringens narkotikasamordnare. Han menar att den svenska synen på droger ibland baseras mer på magkänsla än kunnande”
  Självklart.

 5. Jahn skriver:

  I en studie utförd vid California Pacific Medical Center har forskare visat att blandningen Δ9-tetrahyrdocannabinol (THC) och cannabidiol (CBD) kan bota gliobastama som är den vanligaste formen av cancertumör i hjärnan.

  Mixen av cannabinoider hindrar dels tillväxten av tumören samt snabbar upp celldöd i cancercellerna. Vi har skrivit om en liknande studie utförd i Spanien men där användes bara THC. Enligt de Kaliforniska forskarna är mixen ännu mer effektiv.

  är bara en av dem nu avtäckta posetiva egenskaperna hos cannabisväxten.

  informationen finns ute och det är bara en fråga om när legaliseringen sker. http://www.cannabis.se/category/forskning/

  det finns inte några som helst fakta som idag stödjer den gammla uråldriga propagandan,”inkörsport” -till vadå ? ett högre medvetandestadie.

 6. Tim skriver:

  Tycker att det är skratt retande att sveriges politiker gör beslut för de har en viss syn på något utan att ha någon riktig fakta.
  Det finns inget dokumenterat dödsfall utav Cannabis på över tusen år, Trots detta har vi en strikt syn om att Cannabis användare som inte heller enligt studier sätter folk i sin närvaro för några risker med tex aggresivt beteende är kriminella när vem som helst utöver 18 år får gå ut på krogen och hälla i sig alla olika sorters alkohol, där det dagligen sker brott som misshandel m.m.
  Ger en liten tankeställare.

 7. saften skriver:

  Maria Larsson är ju så stor idiot så det är inte sant!
  Faktumet att hon tror att Noahs Ark funnits på riktigt säger väl en hel del om hennes intelligens?

  Hur ska man hjälpa folk ur missbruk om man gör missbrukarna till kriminella!?
  Finns väldigt många som anser sig själv ha problem med droger men vågar inte be om hjälp eftersom de hamnar i trubbel med snuten,körkortet då man egentligen bara vill ha hjälp mot sitt självdestruktiva beteende. och chansen att få plats på hem är inte stor heller om man skulle palla gå igenom all förnedring av soc och polis.

  Maria Larsson, Om du googlat ditt namn och läser detta, Dra åt helvete!

 8. Arg norrman skriver:

  Vi har fått det idiotiske sexkjøpsforbudet som virker mot sin hensikt fra dere!!

  Den idiotiske svenske moralistpolitikken er faenmeg noe av den værste dritten dere har eksportert til Norge. Dere skulle faenmeg sett å hatt dere til helvete ut av Norge ved unionsoppløsningen, om dere ikke skal komme her å spre dritten deres over hundre år etterpå!!

  Ikke prøv å påvirke Norge når vi skal legalisere!!

 9. Nej tack. Men kanske en dag.... skriver:

  Att politiker skulle lämna prover tror jag inte skulle fungera då t.ex

  Socialdemokraten Christina Axelsson
  Partikamraten Eva-Lena Jansson
  Mona Sahlin
  Finansministern Gunnar Lund och tidigare EU-ambassadör och statssekreterare på UD(2002)
  Riksdagsledamoten Frerick Federley(c)
  Lars Ohly (v)
  Thomas Bodström (s)
  Eva-Lena Jansson (s)

  har alla brukat cannabis.

  Men här skiljer man då snabbt på missbruk och bruk….är det en vanlig svensson pratas det om missbruk och allt helvete man kan komma på. Är det någon ”viktig” person talas det om att provat en gång…bruk…testat….osv. Löjligt och smaklöst.

  Sen kan man ju fundera hur fan dom tror att dom ska nå ut till barnen och ungdomarna då dom inte själva kan hålla fingrarna i styr från denna vackra växt?

 10. Frihet skriver:

  ”Samtidigt antyder statistiken att Sverige lyckas med sin politik. Dödligheten bland missbrukare är visserligen relativt hög, men sett till antalet unga som testar droger är Sverige nästan bäst i klassen. Bland svenska 16-åringar uppger bara sju procent att de har provat cannabis, att jämföra med det europeiska snittet på 19 procent. Per Johansson är generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS. Han tolkar siffrorna som att förbudslinjen är framgångsrik.”

  Vänta lite nu. Är Sveriges narkotikapolitik lyckad??
  Om inte narkotikaanvändandet har minskat sedan det infördes kan man väl KNAPPAST kalla politiken för lyckad?

 11. Joel Sutinen skriver:

  Det är bra att fler legaliserar. Cannabisplantan är välgigt användbar industriellt och det är bättre att folk röker cannabis än super och hamnar i slagsmål. Några bra sidor är:

  http://www.flashback.info – har ett cannabisforum

  http://www.cannabisera.se – är en sida som försöker informera allmänheten om cannabis

 12. damien skriver:

  Anledningen till att färre 16-åringar i sverige har testat cannabis än 16-åringar i andra europeiska länder är för att man i skolan lär sig om att cannabis leder till döden, antingen genom överdos av cannabis eller att man börjar med heroin. Man får även lära sig att 1 av 10 får haschpsykos. Med lögner kommer man långt..

 13. the dude skriver:

  Statistiken är väldigt missgivande, eftersom cannabis är olagligt.
  Kommer själv ihåg på gymnasiet när jag fick en lapp där man kunde kryssa i ifall man testat, jag kryssade inte i.
  Och jag rökte regelbundet utan problem.

  Ingen vill ju åka fast, man är ju inte dum nog att säga att man testat till myndigheter.

 14. 08 skriver:

  ”– Vad man ser i de länder som har legaliserat är att det leder till mer narkotika och fler missbrukare”

  Det där är en ren lögn. I andra länder hade hon nu ställts mot väggen. Just sayin.

  Även detta: ”Även cannabis leder till bestående skador, säger hon”

  Det KAN leda till bestående skador. Men vad kan inte det. Att spela hockey kan det, att sitta för mycket framför en datorskärm kan det… Riskerna med cannabis är ändå förhållandevis låga och motiverar inte att man ska stämpla cannabisanvändarna som kriminella. Att klumpa ihop det med riktigt farliga droger. Kom ihåg att ingen, någonsin, någonstans har dött av cannabis. Bara medan jag skrivit det här har antagligen flera tusen dött av alkohol eller tobaksskador.

 15. Mirza MOMO Causevic skriver:

  Just nu sitter jag på behandlings hemm för att jag odlade gräs hemma.Och jag blev blev dömd till deta, deta är trams. Svenska staten kommer spendera 90 tusen kronor i månaden i 9 månader för att jag ska bli drog fri . Och jag kan sägga nu att det kommer inte funka för att så fort jag lir fri från deta så kommer jag gå och röka gräs, mer än nånsin Inte för att jag vill (Ok Litte) men mest i protest och förakt av deras idiotiska regler. Vem fan är dom för att sägga till mig vad jag ska göra. Jag är 28 nu och har rökt gräs i 6 år regelbundet och det är nånting som passar mig. Jag har varit gräs fri i 6 månader nu och jag hade inte några problem alls när jag slutade. Dom var så snabba med att erbjuda mig alla möjliga preparat antidepresiva sömn tableter, att det ska va lätare för mig att sluta men jag behöver inte det. Jag vill inte ha deras jävla knarktableter. Dom försöker förvandla mig till en jävla piler narkoman jag är ingen narkoman och har alldrig varit det. Jag behöver inte deras knark. Det gillar dom när folk äter deras piler för att då stiger deras aktcier inom läkemedels industrin . Och även om dom gör gräs laglig så kommer jag inte att köpa det från staten. jag kommer odla det själv eller köpa det av ”gangsters” fucking staten ska inte ha en krona av mig fattar in villken skit dom har utsat mig. Polisen brotade ner mig uttanför min trapa och sprutade tårgas i ögönen på mig och skratade ått mig medans dom körde mig till polis stationen jag görde ingen motstånd vad är det för fascistfasoner dom syslar med. Är det deras jobb att att skrata och håna nån som vrider sig av smärta. I sin rapport så ljög dom och skrev att jag var bråkig och det var därför dom sprutade tårgas i ögonen på mig. Jag har alldrig värit bråkig mot nån jag är en fredlig mäniska. Och kommer alldrig göra nån illa nånsin. Jag är förespråkare av fredlig motstånd. Och det var därför jag odlade hemma. Det var min tysta demonstration. Jag trötnade på att ge pengar till kriminela för nånting jag kan framstälaa själv sör knappt några pengar alls. Gräs politiken är trams dom vill inte göra det lagligt, för att dom tjänar mer på att det är olagligt. Många av mina väner som har tiigare gåt på anti depresiva har gåt över till att röka gräs för att dom tycker det är bättre på alla möjliga sätt. Dom sägger att det tar bor ångesten mycket bättre än nånting dom har fåt utskrivet av läkaren. Med mucket knappt några bi efekter eller inga alls. Läkemedels industrin tjänar enorma pengar på att gräs är olagligt. det är inte i deras inerese att du mår brå, om du mår brå så behöver du inte deras tableter. Dom gilar att sälja tableter med bi effekter, så att du måste ta tableter mot bi efekter, som oxo har bi efekter, så att du måste ta tableter mot bi efekter, som oxo har bi efekter, så att du måste ta tableter mot bi efekter… Dom betalar läkarnas seminarier hotel resor det är därför dom är så snabba med att skriva utt mediciner till dig, För minsta lila värk eller humor sväng. Läkemedels industrin är den största knark tillverkaren idag och läkarna är dom mest framgångsrika pushers. Och om ni vill förbjuda nånting så titta närmare på aspartam, acesulfam-K, mononatriumglutamat, fluor, Dom förgiftar din mat med dom här ämnena, snacka om knark. F*ck MOMO

 16. David skriver:

  NÄR ska svenskarna inse att man kan bruka cannabis utan att missbruka det? Jag sörjer dagligen bristen på saklig debatt om cannabis. Så många andra länder har redan insett att cannabis inte alls är så farligt som myterna gör gällande.

 17. tyvätrr måste jag vara anonym eftersom jag är olaglig 24/7 skriver:

  Vi som verkligen vet hur det ligger väntar fortfarande på en saklig debatt efter 35 års användande….

 18. Daniel skriver:

  Alltså, varför intervjuas RNS alltid om narkotikafrågor? Det är lite som att Svenska Motståndsrörelsen skulle få uttala sig om demokrati.

  För övrigt borde politiker som sysslar med narkotikafrågan regelbundet lämna urinprov som belägger att de vet vad de talar om.

 19. Daniel skriver:

  ”– Jag ser med oro på utvecklingen. Om alltför många länder börjar föra en annan politik blir det svårt att upprätthålla den svenska linjen, säger folkhälsominister Maria Larsson.”

  Låter bra.

  ”I Ryssland är det inte olagligt att gå omkring med 5gram gräs på fickan.”

  Om rysk polis bestämmer sig för att ta dig och du har gräs på dig är det nog snarare mutans storlek än vågen som avgör om det var fem eller 20 g.

 20. Arg dude skriver:

  Svenska drog politiken är död.

  Den där kvinnan sitter ju bara och ljuger, precis som många andra politiker.

  Inkörsports teorin är ju dock ett argument FÖR legalisering inte mot.

  Ifall man vill röka lite brajj så hittar man någon som säljer brajj, och någon som säljer brajj kanske har kontakt med andra droger och det sprider sig via umgänget.

  Det är ju inte så att du efter en joint får ett magiskt sug efter heroin och hittar det under en sten i skogen. Allt handlar om kriminella kontakter, och att kriminalisera cannabis brukare gör att dessa kommer i kontakt med andra kriminella som har tillgång till tyngre droger.

  Skit enkelt och helt logiskt.

  Skäms ju över sverige när politikerna är så trångsynta och vägrar förstå sammanhang.

 21. ost skriver:

  Nej Saften, först vid 20 gram blir det olagligt. Hasch däremot har dem satt en gräns på 5 gram.

  I februari 2008 lättade även grannlandet Norge på sina lagar. Där får du ha 15 gram utan att det leder till mer än böter. Tidigare var det 5 gram. Finland införde ett par månader efter medicinsk cannabis på apotek och Danmark diskuterar på regeringsnivå samma lösning för att komma åt problemen med gäng vars främsta inkomstkälla är pengar från haschförsäljning. När ska Sverige vakna?

 22. saften skriver:

  Hur kan Ryssland vara ett av de mest restrektiva länderna? I Ryssland är det inte olagligt att gå omkring med 5gram gräs på fickan..

 23. Liber skriver:

  “– Vad man ser i de länder som har legaliserat är att det leder till mer narkotika och fler missbrukare.” – Maria Larsson

  Notera att ordet missbruk i Sverige ur juridisk mening inte ser skillnad på om du röker en joint i ditt liv eller om du röker 10 joints per dag. Båda två är lika mycket missbruk enligt Sveriges skeva terminologi.

  Detta utnyttjar politikerna flitigt för att förvirra medborgarna att tro att det egentliga missbruket i andra länder är mycket större än det är och på samma sätt så slänger man ut varningsrapporter i media om hur ungdomarna ”missbrukar” hasch. Det är för att få svensson att tro att det är mycket allvarligare än det är.

  Det finns ingen sans i narkotikamotståndarnas utspel i Sverige. Den som skriker högst och längst vinner är deras strategi.

 24. Andreas skriver:

  Jag trodde faktiskt inte politiker ljög öppet (utan mer slingrade sig), men här har vi ett bevis på att Maria Larsson helt öppet ljuger.

  Det ända cannabis ”bestående” skadar är (om man röker det) lungskador, dock inte cancer. Och med en mer öppen marknad skulle man kunna minska dessa skador (t.ex. bättre försäljning av s.k. vaporizers.

  Men det är dock inte lungskador jag tror Larsson syftar på, utan mer psykiska. Och i så fall så har hon till 100% fel.

  Även kommentaren:
  ”Vad man ser i de länder som har legaliserat är att det leder till mer narkotika och fler missbrukare”

  Är en total lögn. Vi behöver en ny folkhälsominister!

 25. Balloo skriver:

  Maria Larsson har även missat vad som hänt i Portugal de senaste 8åren. Nämligen att när de avkriminaliserade personligt bruk av all narkotika sjönk antalet missbrukare av alla substanser så väl ”tunga” som ”lätta”. Förbud och falsk propaganda föder ökat missbruk.
  Legalisera, reglera och informera är vägen att gå om man vill minska missbruket.

 26. Mark skriver:

  Missvisande rubrik. Inget land har legaliserat.

 27. daniel skriver:

  ”– Vad man ser i de länder som har legaliserat är att det leder till mer narkotika och fler missbrukare.” – Maria Larsson

  Märkligt.
  Då en aktuell siffra visar vidare att det totalt sett inte är fler än 4% av alla holländare som uppger att de någon gång prövat cannabis.

  Samt att Holland har mycket färre procent tunga missbrukare under 30, jämfört med Sverige.

  Det känns lite skrämmande att en folkhälsominister inte känner till dessa fakta.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»Kristersson kan förlita sig på att SD tycker att Löfven är värst.«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera